Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje

Scurt istoric al conflictului moldo-rus

Scurt istoric al conflictului moldo-rus

Centrul opozitiei separatiste a fost constituit de reteaua de institutii locale de partid si de stat din Transnistria- in special din comitetele executive raionale si comitetele de coordonare ale activitatii industriale. Ele au inceput sa se organizeze in vara lui 1989, la scurta vreme dupa formarea Frontului Popular in Chisinau. Incepind cu luna august

 

Monumentul lui V.I.Lenin, or. Tiraspol

lucratorii de la fabricile din Transnistria au inceput sa demonstreze impotriva proiectelor de legi ale limbii.

Votul parlamentar in favoarea limbii moldovenesti ca limba oficiala din august 1989 a constituit inceputul evenimentelor. Ca raspuns la acest vot, consiliile locale din Tiraspol si din alte orase au votat impotriva regulamentelor transmise de la centru si au sustinut ca legile limbii nu aveau sa fie considerate valide la est de Nistru.Tensiunea a crescut in saptaminile ce au urmat votului. Ciocnirile dintre politia moldoveneasca si “unitatile de aparare” inarmate, din ce in ce mai multe, ale transnistrenilor s-au inmultit.

Conducatorul miscarii de opozitie, Igor Smirnov pentru activitatile sale a fost exclus din partidul comunist in aprilie 1990. Smirnov se mutase in Moldova in 1987, venind din Ucraina pentru a conduce concernul de masini Electromas din Tiraspol. El a reusit sa profite de valul de nemultumire fata de reformele culturale ale Frontului Popular si in august 1989, a fost ales presedinte al Consiliului Unit al Colectivelor de Munca (CUCM), organizatia care a coordonat grevele si demonstratiile din sectorul industrial.
Considerind toate actiunile Frontului Popular drept dovezi ale intentiei Moldovei de a parasi Uniunea Sovietica si de a se uni cu Romania, partea transnistreana a continuat pregatirile pentru secesiune. In ianuarie 1990, CUCM a organizat un referendum cu privire la autonomia Transnistriei, in care 96% din votanti au preferat statutul de autoguvernare pentru Transnistria in cadrul RSSM si daca era necesar pe viitor, chiar crearea unei republici transnistrene cu totul separate.

Pe data de 23 iunie Republica Moldova si-a declarat suveranitatea si schimbarea statutului republicii in cadrul Uniunii Sovietice, ceea ce a creat o reactie in lant in Moldova. Un congres al autoritatilor locale de pe malul estic a declarat separarea Republicii Moldovenesti Nistrene la 2 septembrie 1990, miscare imediat condamnata la Chisinau. Doua luni mai tirziu, transnistrenii si-au creat noua legislatura. Ambele guverne erau inca la aceasta data, parti ale federatiei sovietice, dar transnistrenii sustineau ca ei nu mai fac parte din Moldova.

Din 1990, lucrurile au scapat rapid de sub controlul guvernului central. Momentul de rascruce a fost lovitura de stat de la Moscova din august 1991. Oficialii partidului comunist de la Chisinau s-au situat inca de la inceput impotriva complotistilor de la Kremlin. Biroul Politic local a incetat orice legatura cu PCUS. La citeva zile dupa puci, la 27 august 1991, Parlamentul a declarat Moldova republica independenta si a preluat oficial controlul patrimoniului sovietic si al partidului pe teritoriul Republicii Moldova.

Reactia transnistrenilor fata de lovitura de stat a fost cu totul opusa. Igor Smirnov i-a laudat public pe organizatorii puciului ca salvatori ai statului sovietic si a promis ajutor militar pentru a mentine starea de necesitate. Muncitorii transnistreni s-au inarmat, obtinind armele din depozitele armatei sovietice din Transnistria si au inceput sa preia sectiile de politie si institutiile guvernamentale de pe malul estic al Nistrului. In acelasi timp, unitatile de politie inca loiale guvernului central au intrat in dispozitiv de-a lungul riului, blocind traversarea podurilor si au inceput schimburile de focuri cu insurgentii de pe malul estic. Pina in 1991, cea mai mare parte a regiunii aflate la est de Nistru iesise de sub controlul Chisinaului.

Bazele armatei secesionistilor au fost puse de catre transferurile Armatei a  14-a, de cele mai multe ori benevole si deliberate. Consolidarea fortelor armate si paramilitare ale separatistilor s-au produs in urma asistentei oferite de expertii militari rusi, atit prin intermediul lansarii capacitatilor proprii de producere a armamentelor, cit si al tragerilor, manevrelor comune cu unitatile armatei ruse. Incepind cu luna septembrie 1991, militarii rusi au gestionat procesul de creare a Garzii Nationale, a unitatilor muncitoresti de autoaparare, au creat centre de pregatire a ostasilor. Din noiembrie 1991, ofiterii Armatei a 14-a au transmis armamente, munitii, mijloace de comunicare, faptul in cauza fiind recunoscut de comandantul Armatei, general-locotenentul Iakovlev. In martie-aprilie 1992 separatistii au inceput sa primeasca tehnica blindata.

Din primavara anului 1992 Armata a 14-a se pregatea de actiuni armate de amploare, ministrul rus al apararii, Graciov, instruindu-l pe generalul Netcaciov in felul urmator: “In legatura cu inrautatirea situatiei in Transnistria si pornind de la faptul ca acesta e pamint rusesc, noi trebuie s-o aparam cu toate mijloacele si metodele disponibile. De completat unitatile Armatei a 14-a cu rezervisti, de adus Armata a 14-a in stare de lupta”.

De asemenea, secesionistii rusi au fost sustinuti plenar de uniunile de cazaci din Federatia Rusa, de partidele politice si de structurile executive locale si centrale ruse. Cazacii si alte categorii similare de luptatori pentru independenta republicii-fantoma au fost recrutati de “Uniunea Ofiterilor” din Sankt Petersburg, de Partidul National Republican, de miscarile “Otecestvo”, “Soiuz Vozrojdenia”, Uniunea cazacilor de pe Don” dar si de structuri ale Ministerului Apararii al Rusiei. La 27.02.92 la Tiraspol se aflau circa 2mii de cazaci, dintre care 500 erau din Rostov-pe-Don, Kuban, Altai; restul reprezentau cercurile cazacesti din Dubasari, Grigoriopol si Slobozia, create in pripa, iar in batalionul “Dnestr” erau inregistrati peste o mie de voluntari din Rusia.

In timpul primaverii si al verii anului 1992 s-a inregistrat o escaladare a tensiunilor. Mai mult de o suta de oameni au fost ucisi in luptele purtate de-a lungul Nistrului. Podurile de peste Nistru au fost minate sau distruse de transnistreni, care isi extinsesera operatiunile la vest de Nistru. Luptele au continuat pina in iunie, momentul culminant fiind luptele din Bender. Escaladarea violentei si implicarea activa a Federatiei Ruse au dus totusi la un acord formal de incetare a focului si la plasarea unor forte mixte de mentinere a pacii de-a lungul Nistrului. La scurta vreme dupa luptele din Bender, Eltin si Snegur s-au intilnit la Moscova si au semnat un acord de incetare a violentelor. Acordul Eltin-Snegur, semnat la 21 iulie 1992, a dus la incetarea ostilitatilor, la crearea unei zone de securitate de-a lungul riului, la aducerea unei triple forte de mentinere a pacii, compuse din sase batalioane rusesti de trupe paramilitare (sub comanda operationala separata din partea Armatei a 14-a) si din cite trei batalioane din Moldova si din RMN, precum si la inceperea negocierilor pentru solutionarea conflictului.Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C