Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje

Simbolurile UE

despre simbolurile uniunii europene

DRAPELUL EUROPEAN
Cele douasprezece stele, aranjate in cerc, simbolizeaza idealurile
perfectiunii,plenitudinii si unitatii. Drapelul european nu este doar simbolul Uniunii Europene, dar si cel al unitatii si identitatii Europei, intr-un sens mult mai larg. Cercul de stele aurii reprezinta solidaritatea si armonia dintre popoarele Europei. Cele douasprezece stele nu reprezinta numarul statelor membre. Sunt douasprezece stele, pentru ca aceasta cifra, traditional, exprima simbolul perfectiunii, plenitudinii si unitatii. Astfel, drapelul ramane acelasi, indiferent de extinderea Uniunii Europene. Istoria drapelului incepe cu anul 1955. La acea epoca Uniunea Europeana nu exista decat in forma Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului si era constituita doar din sase State membre. Intre timp, un alt organism european, creat in 1949, care intrunea un numar mult mai mare de membri, Consiliul Europei, veghea asupra respectarii Drepturilor Omului si promovarii culturii europene.

Consiliul Europei era in cautarea unui simbol care sa-l reprezinte. Dupa mai multe discutii, Consiliul a adoptat motivul actual: un cerc din douasprezece stele aurii aranjate pe un fondal albastru. In diferite traditii, doisprezece este cifra simbolica ce reprezinta integritatea. Bineanteles, cifra doisprezece mai corespunde numarului de luni ale anului si numarului orelor de pe cadranul unui ceas. In ceea ce priveste cercul, el simbolizeaza unitatea.

Ulterior Consiliul Europei a invitat si celelalte institutii europene sa adopte acelasi drapel. Astfel, in 1983, Parlamentul european a optat pentru acest simbol, iar in 1985, toti sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat drapelul oficial al Uniunii, care la acea epoca se numea Comunitatile Europene.

De la inceputul anului 1986, drapelul devine simbol al tuturor institutiilor europene. Drapelul european este unicul simbol al Comisiei Europene, executivul Uniunii Europene. Alte institutii si organe ale UE, pe langa drapel, au o emblema proprie (vezi emblemele institutiilor europene).

IMNUL EUROPEAN
Melodia este preluata din Simfonia N9 de Beethoven intitulata “Oda bucuriei”. Cind aceasta arie este interpretata in calitate de imn european, ea nu este insotita de cuvinte.

Acest imn nu este doar cel al Uniunii Europene, el poate fi considerat, in acelasi timp, imnul Europei, in sens larg. Melodia reprezinta ultima parte din Simfonia N 9 scrisa de Ludwig van Beethoven in 1823.
 
Pentru aceasta ultima parte a Simfoniei, Beethoven a compus muzica inspirat de "Oda bucuriei" scrisa in 1775 de
 
Ascultati imnul Uniunii Europene: aici
Friedrich von Schiller. Acest poem exprima viziunea idealista pe care Schiller o avea despre fiinta umana, viziune de fraternizare intre toti oamenii, impartasita, de asemenea, si de Beethoven.

In 1972, Consiliul Europei (care concepuse deja drapelul european) a ales pentru propriul imn tema muzicala din "Oda bucuriei" de Beethoven, propunandu-i celebrului dirijor de orchestra Herbert von Karajan sa scrie trei  aranjamente: pentru pian, instrumente de suflat si orchestra simfonica.
Acest imn, fara cuvinte, evoca, gratie limbajului universal al muzicii, idealurile de libertate, pace si solidaritate, idealuri impartasite, pe deplin, de Europa.

In 1985, sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au decis adoptarea acestei melodii in calitate de imn al Uniunii Europene. Imnul nu are scopul de a inlocui imnurile nationale ale statelor membre, ci menirea de a celebra valorile pe care le impartasesc precum e unitatea lor, exprimata prin diversitate.


9 MAI: ZIUA EUROPEI
Ideile care exprima conceptul Uniunii Europene au fost exprimate pentru prima oara pe data de 9 mai 1950, intr-un
 

Posterul oficial al UE pentru 9 mai 2006

discurs al Ministrului Francez de Afaceri Externe, Robert Schuman. Astfel, in fiecare an, pe data de 9 mai este celebrata aniversarea Uniunii Europene.
Aztazi, 9 mai a devenit un simbol European (Ziua Europei), care alaturi de drapel, imn, deviza si moneda unica (euro), identifica Uniunea Europeana ca entitate politica. Ziua Europei reprezinta ocazia unor activitati si festivitati ce apropie Europa de cetatenii sai si popoarele Europei intre ele.

Dar sa revenim la 9 mai 1950. In acea zi presa a fost invitata la Quai d’Orsay pentru o comunicare de cea mai mare importanta.
Primele randuri ale declaratiei de la 9 mai 1950, autorii careia sunt Robert Schuman, Ministrul Francez al Afacerilor Externe si consilierul si prietenul sau Jean Monnet, invita Franta, Germania si alte tari europene sa coordoneze productia lor de carbune si otel, in asa fel creand bazele unei Federatii Europene.
Acest proiect prevedea astfel crearea unei institutii europene supranationale imputernicita sa administreze materiile prime care la acea epoca constituiau baza puterii militare - carbunele si otelul. Si asta in conditiile in care aceste tari abia isi reveneau in urma unui conflict militar ce a lasat nenumarate ruine materiale si morale, cu indispensabilul lot de ura, ranchiuna si prejudicii.

Propunerea a fost accceptata si astfel 9 mai 1950 a stat la baza constructiei europene. Din aceste rationamente, ziua de 9 mai a fost acceptata de catre sefii de stat sau de guvern, in cadrul Consiliului european de la Milano din 1985, drept data de comemorare anuala a Zilei Europei. De fapt aceasta zi nu se refera doar la cetatenii tarilor fondatoare, ci catre toti cetatenii in ansamblu al Statelor membre, deoarece fiecare tara care alege in mod democratic sa adere la Uniunea Europeana se angajeaza automat sa respecte obiectivele pacii, progresului social, dezvoltarii economice si de solidaritate propuse de declaratia din 9 mai 1950.

Vezi declaratia lui Robert Schuman

DEVIZA UNIUNII EUROPENE:  “Uniti in diversitate”

"Uniti in diversitate" este deviza Uniunii Europene. Din mai 2000, Europa are si o deviz – „ Unitate în diversitate” -, rodul unui concurs la care au participat, cu propuneri, 80.000 de tineri, între 10 si 20 de ani. Oficial deviza este mentionata pentru prima data in tratatul care stabileste o Constitutie pentru Europa, semnat in 2004 (articolul l-8 enumera diferitele simboluri ale Uniunii Europene).

Deviza semnifica faptul ca Europenii isi unesc eforturile in favoarea pacii si prosperitatii si ca numeroasele culturi, traditii si limbi diferite ale Europei constituie un atu pentru continent. Uniunea Europeana are 23 de limbi oficiale. 

Vedeti afisele care utilizeaza deviza

MONEDA UNICA: EURO

La originea conceptului de moneda unica se afla tratatele care stau la baza Uniunii Europene. Tratatul de la Roma

(1957) declara ca piata comuna este unul dintre obiectivele Comunitatii Europene ce va contribui la o “uniune mai stransa intre popoarele Europei”. Tratatul Uniunii Europene (1992 - Maastricht) introduce Uniunea Economica si Monetara si pune bazele monedei unice. Iar in decembrie 1995, Consiliul European de la Madrid decide ca moneda unica sa poarte numele de “euro”.

Incepand cu 1 ianuarie 2002, Euro a intrat propriu-zis in circulatie si in buzunarele cetatenilor europeni. In acel moment, doar 12 din cele 15 state membre au adoptat-o, ulterior li s-a alaturat Grecia. Euro a devenit un simbol al Uniunii Europene. Monedele si bancnotele nationale ale statelor din Zona Euro au fost scoase din circulatie pe 28 februarie 2002.

Reprezentarea grafica a monedei unice a fost inspirata de litera greceasca epsilon, ea trebuind sa faca legatura atat cu leaganul civilizatiei si democratiei europene, cat si cu prima litera din cuvantul “Europa”. Cele doua linii paralele din simbolul grafic sunt un indicator al stabilitatii euro. De la 1 ianuarie 2007, Slovenia este membra a Zonei Euro. 

 

 
Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C