Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje

UE-Moldova

I Contextul general al relatiilor UE-Moldova

In primii ani de independenta, politica externa a Republicii Moldova a fost orientata mai mult catre Est, abia in ultimii ani se observa o re-orientare hotarata a politicii externe culminand cu declararea integrarii europene drept principala prioritate. Cu toate acestea, baza legala a relatiilor UE cu Moldova dateaza din perioada primilor ani de independenta si este formata din Acordul de Parteneriat si Cooperare (APC) semnat pe 28 noiembrie 1994 si intrat in vigoare pe 1 iulie 1998 pentru o perioada initiala de 10 ani. Documentul stabilea cadrul institutional al relatiilor Moldova-UE, cadru functional si in prezent. Putem vorbi despre o cooperare a Republicii Moldova cu UE la trei nivele institutionale: Consiliul de Cooperare la nivel ministerial, Comisia de Cooperare si Comisia Parlamentara de Cooperare.

- Consiliul de Cooperare la nivel ministerial se intruneste o data pe an si este responsabil de implementarea ACP.

- Comisia de Cooperare are in componenta sa inalti functionari publlici si este sustinuta in activitatea sa de sub-comisii sectoriale.

- Comisia de Cooperare Parlamentara compusa din parlamentari moldoveni si membri ai Parlamentului European are sedinte de doua ori pe an - la Bruxelles si la Chisinau. Valul de extindere din 2004 a determinat Uniunea Europeana sa reformeze cadrul existent al relatiilor cu noii sai vecini.

In conformitate cu prevederile APC-ului dialogul institutionalizat intre Republica Moldova si UE se realizează prin intermediul următoarelor structuri de cooperare:

Nivelul politic:

 • Consiliul de Cooperare RM – UE, care se organizează anual la nivelul inaltilor oficiali (Prim-ministru/Comisarul pentru Afaceri Externe si PEV, Inaltul Reprezentant al Consiliului UE/Presedintia UE) si are scopul trasării directiilor strategice a dezvoltării relatiilor RM-UE;
 • Comitetul de Cooperare RM-UE se reuneste anual la nivelul functionarilor publici de nivel inalt in vederea examinării tendintelor directorii ale cooperării sectoriale RM-UE;
 • Comitetul de Cooperare Parlamentară RM-UE, care se reuneste anual la nivelul Sefilor delegatiilor Parlamentului Republicii Moldova si Parlamentului European.

Nivelul de lucru:

Subcomitetele RM-UE sunt reuniuni sectoriale la nivel de experti ce se organizează o dată pe an:

 • Subcomitetul in domeniul Comertului si Investitii;
 • Subcomitetul in domeniul Finantelor, Economiei si Statisticii
 • Subcomitetul in domeniul Vămii, Cooperării Transfrontaliere, Justitiei si Afacerilor            Interne
 • Subcomitetul in domeniul Energiei, Mediului, Transport,Telecomunicatii, Stiintei, Tehnologiilor, instruirii si educatiei


Politica Europeana de Vecinatate (PEV) reprezinta noul instrument al Uniunii Europene in relatiile cu Republica Moldova bazandu-se pe institutiile de cooperare stabilite anterior de APC. Dupa 2004, Uniunea Europeana este interesata sa sustina consolidarea democratiei in statele de la hotarele sale. Prioritatea crearii unui "cerc de state bine guvernate" la granitele externe ale UE a fost specificata foarte clar in Strategia Europeana de Securitate adoptata in decembrie 2003. Asadar, Politica Europeana de Vecinatate a fost conceputa pentru a evita o noua divizare a Europei si pentru a inlatura eventualele amenintari la adresa securitatii europene. Comisarul European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate este Benita Ferrero-Waldner (vezi biografia oficiala).


Cele 16 state vizate de PEV sunt:

- Israel, Iordania, Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniana, Tunisia, Ucraina (state partenere cu acorduri in vigoare in 2004)
- Armenia, Azerbaijan, Egipt, Georgia, Liban (cu acorduri intrate in vigoare mai tarziu)
- Algeria (ultima alaturata)
- Belorusia, Libia, Siria (nu exista acorduri de cooperare)

Rusia nu este inclusa in PEV, in schimb beneficiaza de un parteneriat strategic cu UE.

Stimulii economicii si promovarea reformelor

UE incearca sa promoveze buna guvernare si refomele prin oferirea unor stimuli statelor vizate. In prima faza este oferita o integrare economica graduala, dupa care ar putea urma o a doua etapa de intensificare a cooperarii politice. PEV se bazeaza pe anumite valori si interese comune. Planurile de Actiuni sunt instrumentele operationale centrale ale PEV. De fapt, acestea sunt documente politice diferentiate si specifice fiecarei tari, ce definesc prioritati pe termen scurt si mediu. Planurile de Actiuni specifica prioritatile reformelor politice si economice. Desi, sunt elaborate pentru fiecare stat in parte conform pricincipiului diferentierii, ele cuprind aceleasi capitole, dar cu un alt continut. Domeniile standard ale Planurilor de Actiuni sunt:

- Dialogul politic si reforma
- Dezvoltarea economica si sociala
- Probleme legate de comert, piata si reforma regulatorie
- Cooperarea оn domeniul Justitiei, Securitatii si Afacerilor Interne
- Probleme sectoriale: transport, energie, societatea informationala, mediu, cercetare si dezvoltare
- Dimensiunea umana: societatea civila, educatia, sanatatea publica

Scurta cronologie a relatiilor RM-UE:

2002-2003

primele incercari de formulare a unei politici coerente adaptata noilor realitati de dupa aderarea celor 10 state in 2004. Doua initiative au fost mai importante: "Europa Largita" si "Noua Vecinatate".

2003-2004

deciziile Consiliului European si comunicarile Comisiei stabilesc cadrul Politicii Europene de Vecinatate (PEV) ca politica oficiala a Uniunii Europene

 2004

prima strategie pentru PEV,
primele 7 rapoarte de tara + primele 7 Planuri de Actiuni

 2005

incepe implementarea primelor 7 Planuri de Actiuni
inca 5 rapoarte de tara sunt prezentate

 2006

pe 4 decembrie 2006, Comisia Europeana publica primele rapoarte de implementare, inclusiv raportul despre implementarea Planului de Actiuni UE-Moldova.

 

2008

Pe 3 decembrie 2008, Comisia Europeană prezintă statelor membre pentru examinare o nouă initiativă de consolidare a relatiilor cu statele din dimensiunea estică a Politicii Europene si Vecinătate (RM, Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan si Armenia), si anume Parteneriatul Estic.

2008

Pe 7 mai, la Praga, are loc lansarea oficiala “Parteneriatului Estic”, un cadru de cooperare cu sase tari ex-sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina.

2008

pe 3 aprilie 2008, Comisia Europeană a publica Raportul de progres privind implementarea Planului de Actiuni RM-UE, Raportul Sectorial si Comunicarea Comisiei Europene privind evaluarea PEV pe parcursul anului 2007.

 

2008

La 27 mai 2008, cu ocazia Consiliului de Cooperare UE-Moldova, UE lanseaza procesul de reflectii asupra noului acord cu Republica Moldova, care va merge mai departe de APC

2009

pe 25 ianuarie 2009, la Bruxelles, a avut loc reuniunea de lansare a Grupului neformal de prieteni ai R. Moldova din cadrul statelor membre ale UE, la invitaţia României şi Republicii Franceze, cu participarea a 15 state membre ale UE (Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Suedia, Ungaria, Polonia, România, Franţa, Germania, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Slovenia, Italia).

 

2010

pe 12 ianuarie 2010, UE si Moldova au initiat, la Chisinău, negocierile privind Acordul de Asociere.

 

2010

pe 15 iunie 2010, lanasarea dialogului priving liberalizarea regimului de vize cu UE.

 

2011

Pe 24-25 ianuarie, la Chisinău, inmanarea Planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.


Planul de Actiuni UE-Moldova a fost adoptat in februarie 2005 de catre Consiliul de Cooperare UE-Republica Moldova. Pe 4 decembrie 2006, Comisia Europeana a evaluat implementarea Planului de Actiuni UE-Moldova pe parcursul primelor 18 luni si a facut public Raportul de Progres in cadrul Politicii Europene de Vecinatate.

Uniunea Europeana este prezenta in Republica Moldova prin: Reprezentantul Special al Uniunii Europene in Moldova, Delegatia Uniunii Europene si Misiunea de Asistenta la frontiera moldo-ucraineana pe segmentul transnistrean. Este remarcabil faptul ca toate aceste prezente ale Uniunii Europene au aparut pe parcursul anului 2005.

II Delegatia Uniunii Europene

Delegatia Comisiei Europene in Moldova, inaugurata pe 6 octombrie 2005, este cea mai importanta prezenta a UE in Republica Moldova. Delegatia are statutul unei misiuni diplomatice si reprezinta oficial Comisia Europeana. 120 de Delegatii ale Comisiei Europene functioneaza aproape in toate regiunile lumii, numarul lor sporeste, pe masura ce UE devine un adevarat actor global. Sef al Delegatiei din Moldova a fost numit Cesare de Montis. Cu ocazia inaugurarii misiunii diplomatice europene, la Chisinau s-a aflat pentru prima data si Comisarul European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner.

Delegatia si-a propus sa atinga urmatoarele scopuri:
- sa promoveze relatiile politice si economice intre Republica Moldova si Uniunea Europeana prin mentinerea unor relatii ample cu institutiile guvernamentale si prin cresterea gradului de cunoastere a Uniunii Europene, institutiilor si programelor sale;
- sa monitorizeze implementarea Acordului de Parteneriat si Cooperare intre UE si Moldova;
- sa informeze publicul despre evolutia UE si sa explice si argumenteze necesitatea unor politici europene;
- sa participe la implementarea Programului UE – TACIS (Asistenta Tehnica pentru CSI), care prevede finantarea prin granturi a know-how-ului necesar pentru dezvoltarea unor economii de piata si societati democratice in statele membre ale Comunitatii Statelor Independente.

Siteul Delagatiei Uniunii Europene http://eeas.europa.eu/delegations/moldova/index_en.htm

 III Reprezentantul Special al UE pentru Moldova

Pe 16 martie 2005, Adriaan Jacobovits de Szeged a fost numit Reprezentant Special de catre Consiliul Uniunii Europene la recomandarea lui Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si de Securitate Comuna.

Decizia de a numi un Reprezentant Special a urmat  adoptarii pe 22 februarie 2005 a Planului de Actiuni Moldova-UE de catre Consiliul de Cooperare Moldova-UE. Principala misiune a Ambasadorului Adriaan Jacobovits de Szeged in Moldova este de a atinge obiectivele de politica externa ale UE in solutionarea conflictului transnistrean colaborand strans cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Începând cu 1 martie 2007, funcţia dată a fost exercitată de Kalman Mizsei, la recomandarea Secretarului General al Consiliului UE, Javier Solana. Mandatul lui Mizsei urma sa expire la 1 martie 2010, dar a fost prelungit până la 31 august 2010.

La finele anului 2010, functia a fost preluata de fostul ministru de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak. Anterior Lajcak a fost reprezentant special al UE în Bosnia şi Muntenegru. În decembrie a fost numit director pentru Rusia, Vecinătatea estică şi Balcanii de Vest al SEAE. Şi-a făcut doctoratul în relaţii internaţionale la Moscova şi vorbeşte fluent limba rusa.


IV Misiunea de Asistenta la Frontiera moldo – ucraineana (EUBAM)

Frontiera a Uniunii Europene este condusa de Generalul de Brigada Ferenc BANFI din Ungaria, si are in componenta sa politisti de frontiera din 16 state membre ale UE. Misiunea contribuie la prevenirea contrabandei, traficului cu fiinte umane si corupiei vamale, prin consiliere si training-uri oferite serviciilor vamale si de graniceri moldovene si ucrainene. Misiunea coopereaza strans cu echipa Reprezentantului Special al UE in Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged, care cuprinde experti in probleme transfrontaliere din Kiev, Odesa si Chisinau.

Expertii au fost trimisi ca raspuns la scrisoarea comuna a presedintilor Ucrainei si Moldovei, Vladimir Voronin si Victor Iuscenko din 2 iunie 2005, prin care acestia solicitau sustinerea UE pentru imbunatatirea controlului de-a lungul intregii frontiere moldo-ucrainene. Pe 7 octombrie 2005 a fost semnat un Memorandum de Intelegere referitor la Misiunea de Asistenta la Frontiera. Ceremonia oficiala de inaugurare a avut loc pe 30 noiembrie 2005, la Odesa in prezenta lui Javier Solana, comisarului pentru politica europeana de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, precum si a Ministrilor de Externe a Ucrainei si Moldovei, Boris Tarasiuk si Andrei Stratan.

Misiunea de Asistenta la Frontiera are un mandat de 2 ani, care poate fi prelungit. Bugetul Misiunii va fi de aprox. 8 milioane de euro. Ea are cartierul general la Odesa, 5 birouri locale si include 69 de experti, precum si 50 de angajati, ce asigura suportul logistic, numarul total apropiindu-se astfel de 120 de persoane.

Misiunea va imbunatati capacitatea vamesilor si granicerilor de a efectua un control eficient al frontierelor. De asemenea, Misiunea va contribui la cresterea increderii reciproce si intensificarii cooperarii transfrontaliere. 
Cooperarea la frontiera si eforturile de a gasi o solutie pentru rezolvarea conflictului transnistrean specificate in Planurile de Actiuni semnate cu Moldova si Ucraina in februarie 2005, precum si lansarea Misiunii indica rolul pe care-l are Politica Europeana de Vecinatate in promovarea stabilitatii si incercarea de a participa la solutionarea conflictelor inghetate.

 Site-ul oficial al Misiunii de Asistenta la Frontiera Moldo-Ucraineana

 

V Asistenta financiara pentru Moldova din partea Uniunii Europene 

In perioada 1991-2006, asistenta acordata Moldovei de catre UE a atins cifra de 300 milioane euro. De-a lungul anilor suma alocata a crescut. Asistenta UE se acorda in prezent mai ales prin programul TACIS si Programe pentru Securitatea Alimentara si este directionata mai ales catre sustinerea Moldovei pentru implementarea Planului de Actiuni.

Asistenta UE pentru Moldova, 1991-2006 (in  milioane €)*

 

1991-1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Total

Programul National TACIS**

***41,1

14,7

-

14,8

-

25,0*

-

42,0

-

137,6

Programul de Cooperare Transfrontaliera TACIS****

-

-

2,0

3,0

1,1

2

1,0

3,6

10

22,7

Programul Regional TACIS****

-

-

0,9

-

1,25

-

6.6

5,1

12,3

26,15

Programul pentru Securitatea Alimentara

-

-

5,5

-

10,4

-

10,0

-

10,0

35,9

Asistenta Macro-Financiara

87.0

 

 

 

-

 

 

 

 

87.0

Asistenta Umanitara

 

3,9

0.8

0.8

 

 

 

 

 

5,5

Co-finantare pentru ONG-uri

-

-

-

-

-

0,5

-

-

-

0,5

Drepturile Omului (EIDHR)

-

-

0,2

0,47

-

-

-

-

-

4,7

Programul pentru Proiecte Mici

-

-

-

4,7

-

-

-

-

-

4,7

Total

128,10

18,6

9,4

23,77

12,75

27,5

17,6

50,7

32,3

320,72

* cifrele pentru 2006 sunt orientative si nu sunt disponibile pentru fiecare categorie
** InclusivTEMPUS
*** Cifra totala a asistentei tehnice pentru 1991-98 (mai ales TACIS)
**** Partea pentru Moldova in programele de cooperare transfrontaliera si in cele regionale

 

Cu referire la Implementarea Programului Indicativ National 2007 – 2010, Moldova a primit pe parcursul acestui an debursarea pentru componenta “asistentă socială” (2, 4 milioane de Euro) si “Ocrotirea sănătătii” (13, 3 milioane Euro).

A fost semnat Memorandumul de Intelegere pentru Programul Indicativ National 2011 - 2013, incheiat pentru trei ani (in comparatie cu programul precedent, care a fost incheiat pe 5 ani), oferind o anvelopă de 273 milioane Euro, aproape cu 75% mai mult decat decit programul anterior.

Facilitatea de Investitii pentru Vecinătate este un instrument important de asistentă, care a oferit un sprijin valoros in implementarea următoarele proiecte: Modernizarea Spitalului Republican (20,5 milioane Euro), Modernizarea Aeroportului International Chisinău (46.25 milioane Euro), proiectul de reabilitare a drumurilor (92,5 milioane Euro), studiul de fezabilitate privind modernizarea sistemului de alimentare cu apă si canalizare (59 milioane Euro). In cadrul aceluiasi instrument, recent a fost adoptată decizia finală privind acordarea asistentei financiare pentru implementarea următoarelor proiecte: Programul de dezvoltare a infrastructurii de distributie a apei potabile in Moldova, Proiectul privind dezvoltarea transportului public din Chisinău, Facilitarea pentru Finantarea IMM, initiativă din cadrul Parteneriatului Estic (SME Finance Facility). Aprobarea finală a fost la fel acordată sprijinului financiar pentru proiectul de instituire a Fondului European de Vecinătate, de care va beneficia si tara noastră.

La data de 15 mai curent a fost incheiat Memorandumul de Intelegere dintre Republica Moldova si Comisia Europeană privind  Programul de Consolidarea Institutională, prin intermediul căruia Moldova va primi un sprijin in valoare de 40 milioane Euro, pe parcursul perioadei 2011 -2013.

In prezent are loc finalizarea procedurilor interne in cadrul Parlamentului European si Consiliului UE, necesare pentru acordarea RM a asistentei macro-financiare din partea UE, in valoare totală de 90 milioane Euro.

VI. Stadiul actual al relatiilor R.Moldova-Uniunea Europeana

La 15 iunie curent la Luxemburg a avut loc reuniunea a XII-a a Consiliului de Cooperare RM-UE. Delegatia Republicii Moldova a fost condusă de dl Vlad FILAT, Prim-ministrul RM, iar Uniunea Europeană a fost reprezentantă de dl Diego Lopez GARRIDO, Secretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Cooperării al Spaniei.

In cadrul reuniunii au fost discutate ultimele evolutii in relatiile RM-UE, precum si principalele rezultate ale procesului de implementare a reformelor in Republica Moldova, convenite in cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE din 21 decembrie 2009. Printre cele mai importante realizări mentionate sunt:

 • negocierea cu succes a Acordului de Asociere;
 • demararea Dialogului structurat in domeniul drepturilor omului;
 • aderarea RM la Tratatul Comunitătii Energetice;
 • crearea conditiilor necesare pentru lansarea Dialogului RM-UE in domeniul vizelor;
 • pregătirea pentru negocierea Zonei de Comert Liber Aprofundat si Cuprinzător;
 • cresterea considerabilă a asistentei financiare din partea Uniunii Europene pentru sustinerea reformelor si reiterarea angajamentului UE de a acorda prima transă a pachetului de asistentă macro-financiară pentru RM cit de curind posibil (toamna);
 • acordarea sprijinului plenar din partea UE pentru implementarea reformelor interne si consolidarea capacitătii de administrare prin desemnarea Consilierilor UE de Nivel Inalt, precum si finalizarea pregătirilor pentru oferirea suportului necesar prin intermediul Programului de Consolidare a Capacitătilor Institutionale;
 • aprecierea participării active a Republicii Moldova in cadrul Parteneriatului Estic.

 

Prioritătile relatiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeană includ:

    Integrarea Europeană

 • Implicarea activă a intregii societăti, a tuturor fortelor politice si a actorilor externi relevanti in vederea transformării Republicii Moldova intr-un stat european cu o perspectivă reală de aderare la UE;
 • Adoptarea si promovarea valorilor si standardelor europene in toate domeniile – politic, economic, social si juridic – prin implementarea criteriilor de la Copenhaga si a angajamentelor asumate in cadrul Consiliului Europei;
 • Armonizarea legislatiei nationale cu acquis-ul comunitar;
 • Consolidarea cadrului legal si institutional necesar pentru promovarea integrării europene la nivel de Guvern si al fiecărui minister in parte, astfel incit procesul de integrare europeană să devină prioritatea majoră in activitatea fiecărei structuri guvernamentale;
 • Aprofundarea relatiilor bilaterale cu statele membre ale UE;
 • Valorificarea plenară a oportunitătilor oferite de către "Parteneriatul Estic";
 • Incheierea Acordului de Asociere cu UE;
 • Promovarea unei integrări economice reale cu UE, inclusiv prin incheierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Comprehensiv;
 • Demararea dialogului cu UE in domeniul liberalizării regimului de vize, cu scopul semnării unei Foi de Parcurs privind eliminarea vizelor, astfel incit să obtinem eliminarea regimului de vize pentru cetătenii Republicii Moldova;
 • Implementarea actiunilor conforme Parteneriatului de Mobilitate dintre UE si Republica Moldova;
 • Asigurarea securitătii energetice a tării prin instrumentele de care dispune UE si aderarea la piata energetică europeană;
 • Evaluarea posibilitătilor conectării la coridorul sudic de tranzitare a resurselor energetice din Bazinul Caspic spre Europa, precum si a altor optiuni de asigurare a securităti energetice a Republicii Moldova;
 • Conectarea Republicii Moldova la retelele de transport european, liberalizarea transporturilor aeriene;
 • Sporirea rolului UE in solutionarea conflictului transnistrean;
 • Implementarea unor strategii de comunicare (internă si externă) cu societatea si factorii externi din UE, precum si alti actori internationali, privind integrarea europeană.Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C