Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje

Situatia actuala

Republica Moldova tara agrara industriala

Republica Moldova este situata in partea central-sudica a continetului european, in zona cu clima temperat-continentala. La vest, Republica Moldova se invecineaza cu Rominia, iar la nord-est si sud cu Ucraina. Prin tratatul din 1999 cu Ucraina, Moldovei i se recunoaste accesul la Dunare, desi e vorba doar de o fasie de 650 de metri de-a lungul fluviului.

Suprafata totala a teritoriului este de 33,845 mii km2.  Republica Moldova este impartita in 32 de raioane, 3 municipalitati (Chisinau, Balti si Bender) si doua regiuni cu statut special - Gagauzia si Transnistria (cu statut in disputa).

In prezent, Republica Moldova este membru al Organizatiei Natiunilor Unite si a agentiilor sale specializate, a Consiliului Europei, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, participa la procesul de cooperare regionala si subregionala ICE (Initiativa Central-Europeana), CSI (Comunitatea Statelor Independente), SECI (Initiativa de Cooperare Sud-Europeana), CEMN (Cooperarea Economica la Marea Neagra), Comisia Dunarii, la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-est, GUAM etc.

Republica Moldova este republica parlamentara. Parlamentul este unicameral cu 101 de locuri. Membrii sai sunt alesi prin vot universal, direct, secret si liber exprimat la fiecare 4 ani. Parlamentul alege seful statului. De asemenea, Seful statului propune candidatura primului-ministru care formeaza guvernul, avand nevoie de votul de investitura din partea Parlamentului.

In prezent, la guvernare se afla Partidul Comunistilor din Moldova (PCRM). Rezultatele alegerilor legislative anticipate din 25 februarie 2001 i-au permis acestui partid sa obtina 71 din 101 mandate de deputati si sa formeze o majoritate parlamentara capabila sa modifice Constitutia si sa desemneze seful statului. Astfel, la 4 aprilie 2001 primul-secretar al PCRM, Vladimir Voronin, a fost ales Presedinte al Republicii Moldova.

In urma alegerilor parlamentare din 6 martie 2005, Partidul Comunistilor a obtinut 56 de mandate din 101 ceea ce le-a permis sa aiba o majoritate parlamentara, insa fara posibilitatea de a modifica Constitutia. Pe data de 4 aprilie 2005, Vladimir Voronin a fost reales pentru un al doilea mandat in functia de presedinte al Republicii Moldova, fiind votat atit de Partidul Comunistilor cit si de unele partide de opozitie (PPCD, PSL, PD).

Conform recensamantului din 2004, populatia republicii este de 3.383.332 locuitori. Moldova este un stat cu un grad de urbanizare relativ scazut si cu o densitate a populatuiei foarte mare. Compozitia etnica, conform recensamintului din 2004 este urmatoarea: moldoveni - 78.2%; ucraineni- 8.4%; rusi-5.8%; gagauzi-4.4%; bulgari-1.9%; altii-1.3%.

Dupa conflictul din Transnistria din 1991-1992, partea stanga a Nistrului nu este controlata de catre autoritatile de la Chisinau si functioneaza "ilegal" ca un regim statal.

Republica Moldova este o tara agrar-industriala. Agricultura si Industria contribuie cu 51 % la formarea Produsului Intern Brut. In agricultura este antrenata 50,8 % din populatia activa a tarii. Productia agroalimentara reprezinta aproximativ 60% din valoarea exportului. Terenurile arabile (majoritatea pamint negru) acopera aproape trei sferturi din suprafata tarii. Datorita climei favorabile sunt posibile pina la doua recolte pe an.

Industria este concentrata in special pe prelucrarea materiei prime agricole, dar mai este reprezentata si de industria usoara, chimica, de prelucrare a lemnului. Industria grea, a carei piata de desfacere este Rusia (uzine de ciment, metalurgie), este concentrata in Transnistria si dependenta de materie prima.Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C