Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
23 iunie 2006 Afişări: 498 Comentarii: 0 Interviuri Print

Interviu cu Constantin Severin: "Primii pasi catre o integrare europeana intotdeauna au fost facuti de catre artisti."

Constantin Severin s-a nascut la 8 februarie 1952 in Baia de Arama. A urmat cursurile Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica in cadrul Institutului Politehnic din Iasi in perioada 1972-1977. Mai tarziu a lucrat in calitate de inginer chimist in cadrul unei intreprinderi din Suceava. Studii post-universitare in economie si democratie, Croatia(1991) si studii sociale si cultura in Suedia (1993). Studii de arta libera. Din anul 1994 pana in 2004 lucreaza ca jurnalist la Romania Libera, Flacara, Monitorul de Suceava si Obiectiv - Vocea Suceavei. Din 1992 pana in 1996 a colaborat cu BBC si Radio Europa Libera.
 

Constantin Severin se considera, in primul rand, scriitor. De patru ani a revenit la "prima iubire" pictura avand o
pregatire teoretica de zeci de ani. A lansat un nou concept «expresionism arhetipal » cu care a avut succes in Europa fiind primul artist roman prezentat la Euronews acum doi ani cu o expozitie de la Suceava si Stuttgart.
 

www.europa.md: Ce inseamna pentru dvs integrarea europeana prin arta ?
Constantin Severin, Pre-Europa in Europa I
 
Constantin Severin: Aparent conceptul pare nou, dar eu consider ca artistii valorosi s-au integrat dintotdeauna in celelalte culturi. Noi, oamenii de cultura suntem atat niste reprezentanti, cat si niste mesageri ai culturii noastre, ai identitatii nationale, al valorii poporului pe care il reprezentam. Primii pasi catre o integrare europeana intotdeauna au fost facuti de catre artisti, de catre oamenii de cultura, e si normal si noi solicitam printr-un comunicat, printr-o declaratie ca Uniunea Europeana sa nu abandoneze tarile vecine, care nu vor fi integrate, deocamdata, ci sa le includa in proiecte, in primul rand in proiecte culturale majore, sa le sustina financiar.
www.europa.md : Cum au contribuit  artistii romani la procesul de integrarea europeana a Romaniei in raport cu contributia oamenilor politici ?
 
Constantin Severin: Contributia noastra a fost mult mai profunda decat cea a politicienilor. Numele care sunt
 
retinute intotdeauna in Occident sunt ale scriitorilor si a artistilor nostri, de exemplu: Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugene Ionesco. Acum sunt artisti foarte mari: Horia Damian, la Paris; Camilian Demetrescu in Italia ; Paul Neagu in Anglia ; Ovidiu Maite care lucreaza la Paris si la Bucuresti. Sunt niste artisti care intotdeauna au surclasat politica si politica va fi surclasata  intotdeauna, mai ales pe termen lung de catre cultura.
 
Prin activitatea noastra noi cream conjuncturi favorabile politicienilor prin dialogul nostru intercultural. Suntem
 
 Constantin Severin, Pre-Europa in Europa II
primii care deschidem dialoguri intre tari care pe moment sunt in contradictie. Este important de mentionat ca activitatile noastre s-au desfasurat independent de autoritatile statului, fara o contributie din partea guvernelor.

Chiar cu acest proiect noi nu am fost ajutati. Desi s-a aflat din presa ca cei 4 artisti romani reprezinta Romania nimeni nu ne-a chemat, nu ne-a transmis vre-un mesaj. Tot ce am facut sunt pe banii nostri, in mod independent. Politicienii sunt mult mai detasati, n-a venit Ambasadorul Romaniei. Daca era vre-un eveniment politic ar fi fost prezent, cand e vorba insa de cultura nu sunt reactii.

www.europa.md
: Cat de bine sunt cunoscuti creatorii basarabeni in Romania si UE ?
 
Constantin Severin: Consider ca creatorii moldoveni s-au integrat in cultura romana inca de la  inceputul anilor nouazeci, dupa revolutiile noastre anticomuniste in cultura romana. Li se acorda spatii in reviste de cultura prestigioase, sunt mereu invitati. Cultura romana e plina de oameni valorosi prin muzica, teatru, dans. Intotdeauna sunteti bineveniti la noi si intotdeauna participati la festivalurile noastre, sunteti foarte apreciati.
 
 
 Constantin Severin, Pre-Europa in Europa III
www.europa.md
: Ce parere aveti despre neintelegerile si chiar conflictele dintre generatia optzecistilor si generatiile mai in virsta de scriitori din Republica Moldova ?  
 
Constantin Severin: Si eu fac parte din generatia optzecistilor si vreau sa va spun ca sunt relatii reci intre generatiile noastre. Consider ca generatia noastra a facut mult mai putine compromisuri in perioada regimului comunist, deci in primul rand e o distantare etica. Desi, pe de o parte, cei de la Chisinau trebuie intelesi pentru ca erau totusi in avangarda luptei pentru identitate nationala, pentru valorile romanismului si nu trebuie condamnati.
In al doilea rand, resimtim o distantare la nivel de paradigma literara. Acesti scriitori folosesc o paradigma mai invechita. Noi cei din generatia ’80 ne-am integrat chiar in timpul comunismului, am cunoscut foarte bine franceza, engleza, am studiat in original autori foarte buni ai lumii si cred ca am fost in competitie chiar in anii comunismului
 
 Constantin Severin, Venus de Orheiul Vechi
cu cei mai buni autori din generatia noastra din Europa.

Alte Știri
24 februarie 2012 Interviu cu Eugen Carpov: La Dublin vom stabili agenda negocierilor viitoare, din perspectiva atât politică, cât şi social-economică şi a drepturilor omului. Europa.md 23.02.2012 23 februarie 2012 Interviu cu Iurie Bodrug: Parteneriatul Estic este un proiect menit să faciliteze realizarea unor reforme. Radio Europa Liberă. 22.02.2012. 23 februarie 2012 Interviu cu Dirk Schuebel: De ce s-a amânat parafarea Acordului referitor la Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi Moldova? Radio Europa Liberă. 21.02.2012 22 februarie 2012 Şeful oficiului FMI la Chişinău: În ultimii ani în R.Moldova s-au făcut lucruri bune, însă climatul investiţional lasă totuşi de dorit. Europa.md. 21.02.2012. 14 februarie 2012 Interviu cu Victor Guzun: Estonia, unul din cei mai activi suporteri ai Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.02.2012 14 februarie 2012 Va rămâne Transnistria pe lista neagră a Uniunii Europene? Radio Europa Liberă. 10.02.2012 27 decembrie 2011 Scriitor polonez: Toate poveştile despre Europa comună sună desigur minunat de bine, dar sunt mai degrabă propagandă 26 decembrie 2011 Socialist european: "Uniunea Europeană încearcă să aibă relaţii pragmatice cu autorităţile ruse pe teme ca liberalizarea vizelor sau politica energetică" 20 decembrie 2011 Ambasadorul Italiei la Chişinău: "Ne dorim ca cetăţenii moldoveni să călătorească liber şi uşor în Europa, dar nu pentru a munci la negru, dar pentru afaceri şi turism" 16 decembrie 2011 Dirk Schuebel despre euroscepticismul crescând din RM: "Aş vrea să spun că nu mai cred în sondajele din ţara dumneavoastră după ultimele alegeri parlamentare anticipate..."
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C