Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
05 martie 2012 Afişări: 999 Comentarii: 0 Evenimente Print

Parteneriatul Estic şi diaspora

Era în vara lui 2011  când am scris pe Facebook că merg în Lituania, urma să o cunosc pe Hillary Clinton şi să-i transmit personal o scrisoare de care se leagă multe vise ale Coalţiei Voluntariat.  Apoi planificasem să rămân într-o scurtă vacanţă pentru a mă întâlni cu vechi amici şi a cunoaşte mai multe lucruri despre patrimoniul arhitectural din Vilnius şi Trakai. Ca reacţie la acel mesaj pe Facebook Ambasadorul R. Moldovei în Estonia mă invita cu toată sinceritatea să trec pe la Ambasada noastră din Tallinn.

Am fost surprinsă de argumentul Ambasadorului Victor Guzun că pot veni la Ambasada Moldovei în Tallinn precum aş veni acasă. Eu, totuşi, am prins o bucăţică de comunism, în care Ambasadele lucrau pentru sistem şi nu pentru oameni… Nu am ajuns în Estonia încă, dar din acea perioadă am început să încerc a lua legătura cu oameni din ambasadele ţării noastre în ţările unde am deplasări. Astfel, am cunoscut foarte mulţi oameni minunaţi despre care ştiam doar din media şi de pe reţelele de socializare. Am început să descopăr tot mai des că cetăţenii noştri care au plecat de mult din R. Moldova au nostalgii după „acasă”, că vor să facă ceva – de la distanţă – pentru ţara în care s-au născut.

Am adunat o mulţime de poveşti senine despre concetăţenii noştri care locuiesc în afara ţării. Azi, numai de câteva ore am aterizat în Praga şi vreau să vă povestesc despre ziua în care am înţeles că orice Ambasadă a R. Moldova chiar poate şi trebuie să fie o Casă Mare pentru diasporă. Am avut în toamna anului 2011 o oportunitate fantastică să fiu invitată la un training organizat de Transitions Online (TOL). Doi buni amici ai mei care stau în Praga, Nătăliţa Bejan şi Adrian Lupuşor mi-au făcut cunoştinţă cu un grup mare de moldoveni care studiază sau lucrează în Cehia. Am rămas absolut surprinsă de tinerii respectivi – instruiţi, plini de viaţă şi de vise, exuberanţi. În cele cinci zile cât am stat în Praga ne-am văzut de trei ori, am înţeles mai apoi că experienţa de a-i cunoaşte egalează ca intensitate a emoţiilor cu ziua în care am aflat că voi primi „Meritul Civic”. Am trăit revelaţia faptului că R. Moldova îşi are proprii europeni – în persoana fiecărui cetăţean din ţara noastră care s-a integrat în ţările UE.

În una din zile „moldovenii mei” din Praga au insistat să-i însoţesc la un eveniment de la Ambasada R. Moldova în Cehia. Am ezitat, parcă nu mă simţeam bine să merg unde nu am o invitaţie personală. Am ajuns seara la o casă cu ferestrele pline de o lumină caldă şi cu uşa larg deschisă. Fără carabinieri şi fără cineva care să ne controleze genţile la poartă. M-am pomenit într-un spaţiu cu zeci de feţe radioase, cu oameni fericiţi să spună că sunt din R. Moldova şi care povesteau cu bucurie ce fac în Cehia. Excelenţa Sa, Ştefan Gorda şi soţia sa erau atât de primitori şi accesibili, atât de egali printre toţi oaspeţii lor că nu îmi venea să cred. Personalul Ambasadei, o mână de oameni senini, făceau faţă la o serată cu zeci de oaspeţi degajaţi – studenţi, sportivi, tinere familii venite cu pruncii, domnişoare cochete care au venit şi cu căţelul – o masă de oameni atât de colorată încât nici nu am cuvinte să descriu atmosfera. A fost prima oară când m-am simţit atât de acasă într-o altă ţară decât în R. Moldova.

Faptul că l-am cunoscut pe Excelenţa Sa, Ştefan Gorda, mi-a dat curajul să încerc a pune în practică un vis despre diaspora noastră. Uniunea Europeană a creat Parteneriatul Estic – o platformă de întâlniri şi discuţii între ONG-urile din ţările care aspiră să adere la UE şi ţările care sunt membre ale UE. Ideea Parteneriatului Estic este foarte bună, dar sunt convinsă că lipseşte un puzzle extrem de important – diaspora. Evident că este bine să investim în contactele umane cu …europeni prin naştere, dar este la fel de important (sau chiar mai important) să construim legături cu moldovenii stabiliţi în UE.

Pentru sâmbăta aceasta, 3 martie 2012, ora 11:00, Ambasadorul R. Moldova în Cehia ne-a spus glumeţ, că aşa-i Domnia sa de fire: „Veniţi la Ambasadă fraţi şi surori!”. Şi noi vom merge – să discutăm despre parteneriatul estic, participare civică, poate şi despre cum diaspora din Cehia se poate implica în Săptămâna Naţională a Voluntariatului, care se vă desfăşura în R. Moldova după sărbătorile de Paşti. Una din cele mai minunate noutăţi pe care am aflat-o de la Ambasadorul Gorda şi de la colegul meu, Eduard Mihalaş, care este coordonatorul Grupului Contacte Umane în cadrul Parteneriatului Estic, este că Ministerele de Externe ale ţărilor din Parteneriatul Estic au recomandat Ambasadelor lor în Cehia să se vadă cu ONG-urile venite pentru şedinţa Grupului Contacte Umane. Sunt şi mai fericită – R. Moldova chiar se descurcă bine la capitolul integrare în UE, acolo unde ONG-iştii din alte ţări abia îşi cunosc Ambasadorii, noi mergem la Ambasadele noastre ca acasă şi comunicăm cu diaspora, precum le stă bine cetăţenilor activi!

Dacă sunteţi în Cehia la 3 martie 2012, să ştiţi că Excelenţa Sa, Ambasadorul Ştefan Gorda ne aşteaptă cu drag la un ceai, la ora 11:00, în sediul Ambasadei Republicii Moldova la Praga, Juárezova 14 160 00 Praha 6 – Bubeneč!

Iar după ce ne dăruim mărţişoare, bem ceai cu bomboane „Moldova” şi ne săturăm de vorbă, o să avem parte o felie senină de „Mărţişor”, tot graţie Ambasadei ţării noastre în Praga  – o să vedeţi mai multe detalii dacă apăsaţi pe imaginea alăturată.

 

Sursa URL

Alte Știri
05 martie 2012 Subcomitetului de cooperare RM-UE pe Economie și-a desfășurat lucrările la Chișinău 29 februarie 2012 Autorităţile locale au dificultăţi în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene 27 februarie 2012 Consultări regionale: "Viziuni asupra priorităţilor de integrare europeană şi cooperării transfrontaliere" 26 decembrie 2011 După "WIZZ AIR", R. Moldova este vizată de "Blue Air" 23 decembrie 2011 Огрызко: страны ЕС не могут понять роль Украины 21 decembrie 2011 Summit al liderilor europeni va avea loc la 30 ianuarie 2012 20 decembrie 2011 Eurodeputaţii dezbat propunerea de acord pentru o Uniune economică mai puternică 20 decembrie 2011 UE cere partidelor din R. Moldova să aibă un dialog constructiv pentru a putea alege preşedintele ţării 16 decembrie 2011 România caută sprijin în rândul statelor UE pentru cauza R. Moldova 15 decembrie 2011 Bulgaria şi R.Moldova semnează Declaraţia comună privind cooperarea în domeniul integrării europene
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C