Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
29 februarie 2012 Afişări: 899 Comentarii: 0 Evenimente Print

Autorităţile locale au dificultăţi în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene

Integrarea europeană este în primul rând o materie de politică internă, mai mult decât de politică externă, iar autorităţile locale au un rol major în susţinerea şi propulsarea acestui proces. Cu toate acestea, autorităţile locale se confruntă cu probleme majore la accesarea fondurilor europene. Este una din concluziile consultărilor publice desfăşurate marţi la Nisporeni de Comisia pentru politică externă a Parlamentului.

În cadrul consultărilor, deputaţii din Comisia pentru politică externă le-au vorbit reprezentanţilor autorităţilor locale şi a societăţii civile din Nisporeni despre acţiunile realizate la nivel central pe domeniul integrării europene – mersul implementării Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, negocierile cu privire la Acordul de asociere şi Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Autorităţile locale prezente la reuniune au menţionat că raionul Nisporeni a început în ultimii ani desfăşurarea unui şir de proiecte cu finanţare europeană, care ţin de alimentarea cu apă potabilă şi canalizare, turism, agricultură şi prelucrarea deşeurilor.

Potrivit primarului de Nisporeni, Ion Gangan, fondurile europene sunt practic singura soluţie care ar permite rezolvarea mai multor probleme din localitate, având în vedere că bugetul local nu are fonduri suficiente pentru proiecte majore, mai ales de infrastructură. Totuşi, aceste fonduri sunt destul de greu de accesat, şi asta pentru că localitatea nu are specialişti bine pregătiţi în domeniu şi nici nu corespunde unor criterii obligatorii pentru participarea la proiecte europene. De exemplu, Nisporeniul nu are încă un plan urbanistic, la elaborarea căruia autorităţile au început să lucreze în acest an.

Preşedintele raionului, Vasile Bîtcă, a semnalat şi el aceeaşi problemă, spunând că autorităţile locale nu au practică în elaborarea proiectelor europene. Totuşi, câţiva paşi s-au făcut – se face un serviciu pentru integrare europeană şi atragerea investiţiilor la Consiliul raional Nisporeni, iar în cadrul Primăriei din localitate este angajat un specialist care se ocupă în mod special de proiecte europene şi atragerea investiţiilor în teritoriu.

Vasile Bîtcă a solicitat deputaţilor din Comisia pentru politică externă şi integrare europeană să ridice problema construirii unui pod peste Prut în apropierea localităţilor Bărboieni-Grozeşti pentru a uşura circulaţia în România a locuitorilor din raionul Nisporeni, mai ales a celor care au permise de mic trafic şi merg frecvent în vizite la rude sau pleacă să-şi vândă marfa în pieţele din localităţile din România din zona de mic trafic.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Igor Corman, a apreciat că subiectul este unul de actualitate mai ales în contextul şedinţei comune de guverne Republica Moldova – România, care va avea loc sâmbătă la Iaşi, mai ales că la această şedinţă ar urma să fie discutat şi subiectul construcţiei unor poduri peste Prut.

Ana Guţu, deputat al Partidului Liberal, a subliniat că eforturile politicienilor pe dimensiunea integrării europene nu vor valora nimic fără schimbarea mentalităţilor la nivel local, în special în domeniul economic, în aşa fel încât agenţii economici să accepte reguli de joc europene, bazate de concurenţă şi corectitudine. Ea a făcut apel către autorităţile locale să atragă în administraţie şi în procesele de reformă cât mai mulţi tineri instruiţi şi cunoscători de limbi străine.

Reprezentanţii societăţii civile şi oamenii simpli care au participat la consultari au subliniat că şi-ar dori ca impactul direct al asistenţei externe, granturilor şi proiectelor europene să conţină finalităţi economice palpabile, prin investiţii şi locuri noi de muncă. Aceştia au mai subliniat că procesul de integrare europeană este unul care poate fi realizat doar impreună de toate cele trei partide care sunt la guvernare, iar alegerea unui preşedinte ar fi un prim pas pentru a demonstra această unitate şi coninuitate a demersului politic pentru reformare după model european.

Acţiunea de la Nisporeni, la care au participat peste 50 de persoane, este a doua de acest fel, prima fiind organizată la Hânceşti în decembie 2011. Evenimente similare vor fi organizate pe parcursul anului şi în alte raioane.

Consultările publice cu tema “Viziuni asupra priorităţilor de integrare europeană şi cooperării transfrontaliere” sunt organiyate de Comisia de politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, în parteneriat cu Forumul Moldo-German şi cu sprijinul proiectului PNUD “Suport pentru dezvoltarea Parlamentului Republicii Moldova”. Scopul consultărilor este implicarea mai largă în procesul decizional a autorităţilor locale şi a organizaţiilor neguvernamentale din teritoriu.

Alte Știri
05 martie 2012 Parteneriatul Estic şi diaspora 05 martie 2012 Subcomitetului de cooperare RM-UE pe Economie și-a desfășurat lucrările la Chișinău 27 februarie 2012 Consultări regionale: "Viziuni asupra priorităţilor de integrare europeană şi cooperării transfrontaliere" 26 decembrie 2011 După "WIZZ AIR", R. Moldova este vizată de "Blue Air" 23 decembrie 2011 Огрызко: страны ЕС не могут понять роль Украины 21 decembrie 2011 Summit al liderilor europeni va avea loc la 30 ianuarie 2012 20 decembrie 2011 Eurodeputaţii dezbat propunerea de acord pentru o Uniune economică mai puternică 20 decembrie 2011 UE cere partidelor din R. Moldova să aibă un dialog constructiv pentru a putea alege preşedintele ţării 16 decembrie 2011 România caută sprijin în rândul statelor UE pentru cauza R. Moldova 15 decembrie 2011 Bulgaria şi R.Moldova semnează Declaraţia comună privind cooperarea în domeniul integrării europene
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C