Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
23 februarie 2012 Afişări: 857 Comentarii: 0 Interviuri Print

Interviu cu Iurie Bodrug: Parteneriatul Estic este un proiect menit să faciliteze realizarea unor reforme. Radio Europa Liberă. 22.02.2012.

Europa Liberă: Domnule ambasador, să vorbim despre acest aranjament, Parteneriatul Estic. Care au fost beneficiile pe care le-a aşteptat şi pe care le culege Republica Moldova de la acest Parteneriat estic?

Iurie Bodrug: „Parteneriatul Estic a fost iniţiat de către Polonia, alături de Suedia pentru sprijinirea reformelor în statele din nemijlocita vecinătate estică a Uniunii Europene, avându-se în vedere Ucraina, Belarus, Republica Moldova, dar şi statele din Caucazul de Sud. Parteneriatul estic nu aduce beneficii nemijlocite, nu aduce bani, este un proiect menit să faciliteze realizarea unor reforme. Reformele sunt necesare celor care le implementează, nu celor care le controlează cum au fost implementate. Parteneriatul Estic este un beneficiu, aşa se consideră şi sunt şi eu de acord cu aceasta pentru Republica Moldova, în măsura în care îşi propune mai multă susţinere, mai mult suport din partea Uniunii Europene pentru mai multe reforme implementate în ţară, în fiecare dintre ţările incluse în acest proiect. „Mai mult, pentru mai mult”, această lozincă mi se pare una crucială pentru reformele iniţiate în Republica Moldova. Republica Moldova fiind cel mai mare beneficiar la cap de locuitor al suportului financiar din partea Uniunii Europene şi a instituţiilor financiare internaţionale. Suportul prin consultanţă, prin transmitere de experienţă, prin transmiterea de informaţii, prin instruirea specialiştilor, a personalului, este un complex întreg de acţiuni.”

Europa Liberă: Acest Parteneriat Estic deschide uşile Republicii Moldova pentru euro-integrare? Pentru că aşteptările Bruxellesului de la Republica Moldova pe termen lung e că Uniunea Europeană îşi doreşte la est vecini stabili din punct de vedere politic şi economic.

Iurie Bodrug: „Nu, Parteneriatul Estic nu este totuşi anticamera Uniunii Europene. Este un proiect de stabilizare politică, economică a statelor din vecinătatea nemijlocită a Uniunii Europene. Şi probabil noi trebuie să beneficiem astăzi de ceea ce avem, adică să folosim la maxim toate oportunităţile oferite. Sigur, este greu să spui chiar de aici de la Varşovia despre un termen anumit, când vom fi noi în anti-camera nemijlocită a Uniunii Europene, dar cum se zice la Chişinău în măsura în care ne vom face temele de acasă, în măsura în care vom implementa reformele. Am avut o întrevedere foarte importantă la Ministerul Afacerilor Externe de aici de la Varşovia în care ni s-a reiterat, a câta oară, că progresele pe care le înregistrează Republica Moldova la reforme sunt cu atenţie urmărite de către partenerii noştri polonezi şi sunt transmise colegilor din alte state europene. Aici la Varşovia se cunosc bine toate evoluţiile pozitive, toate greutăţile de care ne ciocnim noi, moldovenii, clasa politică de la Chişinău, despre procesul de reforme iniţiat. Se urmăreşte cu bună voinţă şi cu disponibilitatea de a ne sprijini. Însă reformarea justiţiei, reformarea altor domenii importante pe care ei cred că noi le-am început bine şi trebuie neapărat să le continuăm. Şi în domeniul liberalizării regimului de vize, şi în domeniul semnării acordului privind zona liberă a comerţului aprofundat şi cuprinzător. Adică, domenii extrem de importante, fără de care nu se poate merge înainte. Polonezii chiar pe durata preşedinţiei daneze la Consiliul Uniunii Europene manifestă foarte mult sprijin pentru partenerii din Est. Terminarea, încheierea preşedinţiei poloneze nu înseamnă de fapt că proiectul parteneriatului estic a fost abandonat de către polonezi. Ei sunt în continuare angajaţi să ne sprijine, dar poate să fie sprijinit cel care înfăptuieşte singur reformele.”

Europa Liberă: Această angajare a Varşoviei în cadrul Parteneriatului Estic cum trebuie s-o perceapă cei de la Chişinău?

Iurie Bodrug: „Bineînţeles este un sprijin politic, nu este un amestec în afacerile interne ale ţării noastre. Dar când spuneam că Varşovia urmăreşte cu atenţie evoluţiile din ţara noastră, de la Chişinău, am în vedere că este o urmărire atentă, prietenoasă şi e pregătită de a ne sprijini acolo unde şi când vom spune că avem nevoie de acest sprijin. Este vorba anume despre transmiterea experienţei, despre transmiterea posibilităţilor de comunicare cu Bruxellesul, cum se discută cu Bruxellesul, cum se organizează negocierile. Şi aici este fără preţ rolul forumului de integrare europeană, iniţiat acum câţiva ani între ministerele de Externe din Moldova şi Republica Polonă, următoarea reuniune a căruia urmează să se desfăşoare în această primăvară la Varşovia. Aceasta este o modalitate de transmitere a experienţei poloneze în domeniul integrării europene, în domeniul negocierilor de către fiecare minister cu Bruxellesul pe capitole aparte. Plus la aceasta se adaugă experienţa pentru autorităţile publice locale, care după cum se ştie, sunt mai puţin iniţiate şi au mai puţine posibilităţi de accesare a fondurilor europene, de a beneficia de aceea ce oferă Uniunea Europeană pentru ţările partenere, inclusiv cele cuprinse în cadrul Parteneriatului Estic.”

Europa Liberă: Domnule Bodrug, acolo la Varşovia ce spun demnitarii polonezi? Republica Moldova pe calea euro-integrării la pachet cu Ucraina, cu alte state din Est?

Iurie Bodrug: „Este cunoscut faptul că Ucraina constituie un partener strategic pentru polonezi. Nu putem pretinde la rolul, locul şi greutatea specifică, să zic aşa, a Ucrainei, atunci când analizăm suportul pentru partenerii din Est oferit de către Polonia. Dar în repetate rânduri şi preşedintele ţării, şi primul ministru Donald Tusk, dar în special ministrul Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, au subliniat suportul lor pentru Republica Moldova. Chiar foarte recent, la reuniunea comună a ministerelor Afacerilor Externe ale Ucrainei şi Poloniei, care s-a desfăşurat la Kiev, ministrul Radoslaw Sikorski a menţionat că Moldova acum are mai multe şanse decât Ucraina de apropiere de Uniunea Europeană. Eu cred că acesta este un mesaj foarte pozitiv care este adresat nouă, elitei politice din ţara noastră pentru continuarea reformelor iniţiate. Asta este o expresie a susţinerii de către Polonia a ceea ce se întâmplă pozitiv de fapt la noi în ţară.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam: Moldova la pachet cu alte state estice?

Iurie Bodrug: „Bine, Moldova nu poate fi pusă în aceeaşi cutiuţă cu alte state estice decât poate la o anumită etapă cu Ucraina. Deşi, precum se cunoaşte, ultimele evoluţii ucrainene lasă mai multe semne de întrebare şi progresele Moldovei sunt apreciate mai pozitiv, decât progresele manifestate de către Ucraina.”

Europa Liberă: Referitor la cooperarea moldo-poloneză, părţile sunt satisfăcute de nivelul de colaborare?

Iurie Bodrug: „Este o creştere foarte mare în raport cu anul trecut atât la export în Polonia, cât şi la import din Polonia. Spre regret se menţine o balanţă negativă pentru Republica Moldova a schimburilor comerciale bilaterale, având exportul către Polonia de peste aproape 86 milioane de dolari, iar importul de 134,5 milioane de dolari, creştere masivă, comparativ cu anul trecut. O cădere însă a exporturilor principalului product al nostru de export - al vinurilor. Este o urmare probabil şi a crizei europene, o criză care deşi n-a lovit direct Polonia, este oricum simţită de către fiecare familie poloneză şi vom vedea împreună cu partenerii polonezi, dar şi cu producătorii vinurilor din ţară care ar fi modalităţile, acţiunile pe care ar trebui să le întreprindem pentru a schimba situaţia. Cât priveşte capitolul relaţiilor politice, spuneam că relaţiile polono-moldoveneşti sunt nişte relaţii model. Şi relaţiile în domeniul culturii sunt în continuă avansare - tot felul de colective artistice evoluând din Polonia în ţara noastră, dar şi prezenţele moldoveneşti devin tot mai active în Republica Polonă.”

Alte Știri
24 februarie 2012 Interviu cu Eugen Carpov: La Dublin vom stabili agenda negocierilor viitoare, din perspectiva atât politică, cât şi social-economică şi a drepturilor omului. Europa.md 23.02.2012 23 februarie 2012 Interviu cu Dirk Schuebel: De ce s-a amânat parafarea Acordului referitor la Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi Moldova? Radio Europa Liberă. 21.02.2012 22 februarie 2012 Şeful oficiului FMI la Chişinău: În ultimii ani în R.Moldova s-au făcut lucruri bune, însă climatul investiţional lasă totuşi de dorit. Europa.md. 21.02.2012. 14 februarie 2012 Interviu cu Victor Guzun: Estonia, unul din cei mai activi suporteri ai Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.02.2012 14 februarie 2012 Va rămâne Transnistria pe lista neagră a Uniunii Europene? Radio Europa Liberă. 10.02.2012 27 decembrie 2011 Scriitor polonez: Toate poveştile despre Europa comună sună desigur minunat de bine, dar sunt mai degrabă propagandă 26 decembrie 2011 Socialist european: "Uniunea Europeană încearcă să aibă relaţii pragmatice cu autorităţile ruse pe teme ca liberalizarea vizelor sau politica energetică" 20 decembrie 2011 Ambasadorul Italiei la Chişinău: "Ne dorim ca cetăţenii moldoveni să călătorească liber şi uşor în Europa, dar nu pentru a munci la negru, dar pentru afaceri şi turism" 16 decembrie 2011 Dirk Schuebel despre euroscepticismul crescând din RM: "Aş vrea să spun că nu mai cred în sondajele din ţara dumneavoastră după ultimele alegeri parlamentare anticipate..." 30 noiembrie 2011 Oficial european: "Moldova va adopta standardele înalte ale UE în toate domeniile aviaţiei, ceea ce va consolida, fără îndoială, relaţiile în domeniul avia."
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C