Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
23 februarie 2012 Afişări: 751 Comentarii: 0 Interviuri Print

Interviu cu Dirk Schuebel: De ce s-a amânat parafarea Acordului referitor la Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi Moldova? Radio Europa Liberă. 21.02.2012

Cînd vor putea intra pe piaţa moldoveanească şi companiile aeriene „low cost”, cele de la care, cu puţin noroc şi din timp, poţi cumpăra bilete cu doar câiteva zeci de euro?

E una din întrebările care îi framântă pe mulți moldoveni, mai ales pe cei care au rude la muncă în străinătate, sau pe cei din străinătate care nu se pot desprinde de familie şi de meleagurile natale.
Un interviu pe această temă cu reprezentantului Uniunii Europene la Chişinău Dirk Schuebel realizat de Valentine Ursu.


Europa Liberă: Moldovenii au pus mare miză în faptul că vor putea cumpăra bilete de avion mai ieftine. Dar iată că Uniunea Europeană amână parafarea Acordului referitor la Spaţiul Aerian Comun cu Republica Moldova. Dle Schubel, să ne spuneţi, e doar vina Brusselului sau şi vina Chişinăului?

Dirk Schuebel: „În primul rînd, vreau să vă spun că am fost foarte fericit să văd cît de repede negocierile privind Acordul referitor la Spaţiul Aerian Comun a putut fi încheiat. În doar două runde de negocieri Acordul a fost pus la punct şi în octombrie anul trecut am putut iniţia acest acord moldo-comunitar. Am planificat să semnăm acest Acord la finele lunii martie, în luna octombrie chiar am stabilit ca documentul să fie tradus în toate limbile ţărilor membre ale UE, deci lucrurile erau clare. Din păcate, suntem într-o situaţie care nu ne permite să semnăm Acordul în martie. Este clar că e vina Uniunii Europene şi nu a Republicii Moldova. Aţi făcut tot posibilul ca acest document să fie semnat în martie. Avem o problemă internă, nu ştim cine ar trebui să semneze astfel de acorduri. Consiliul Europei sau Consiliul şi statele membre. Această dispută ar trebui rezolvată, înainte ca acordurile între UE şi statele din afara comunităţii să fie semnate. Sperăm ca această problemă să fie rezolvată foarte repede, ca să putem semna acest acord cel târziu la următoarea reuniune a Miniştrilor transporturilor din Uniunea Europeană care va avea loc în iunie. Sperăm ca acordul să intre în vigoare şi să poată fi aplicat, astfel încât toţi cetăţenii şi eu însumi, la fel ca şi toţi cetăţenii străini, să putem beneficia de tarife şi preţuri mai bune pentru călătoriile spre Uniunea Europeană şi înapoi.”


Europa Liberă: Am înţeles de la dvs că ar fi o dispută între două structuri comunitare - Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene. UE nu mai semnează acorduri cu terţe ţări?

Dirk Schuebel: „Noi vorbim doar despre Spaţiul Aerian. Până această problemă nu va fi rezolvată, cel mai probabil, nu va fi semnat niciun acord cu terţe ţări. Din nefericire, Republica Moldova este o victimă a schimbărilor din interiorul UE, pentru care, autorităţile moldovene nu poartă nicio vină. Sperăm că această problemă să fie rezolvată, cel târziu, până la finele lunii iunie a acestui an.”


Europa Liberă: Dle Schubel, din spusele dvs putem înţelege că ieftinirea biletelor de avion se amână, dar nu se „pune cruce” pe această ideea a autorităţilor de la Chişinău de a purcede la ieftinirea biletelor avia?

Dirk Schuebel: „Desigur, este vorba doar de o amânare. Ştim că foarte multe companii „low-cost” au vizitat deja Republica Moldova, vor să iniţieze aici afaceri, alţii au discutat cu companii ca Lufthansa sau Austrian Airlines, pentru a creşte capacităţile de zbor spre Moldova. Toate acestea ne demonstrează progresul care s-a înregistrat. Doar trebuie să rezolvăm problema noastră internă, ca apoi acordul să poată fi semnat şi să intre imediat în vigoare.”


Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi cel care faceţi deseori naveta pe cale aerului. Vi se par totuşi scumpe biletele avia?

Dirk Schuebel: „Da, în comparaţie cu cele din interiorul UE sunt mai scumpe. Dar desigur este vorba şi de competiţie care nu este una foarte strânsă. Republica Moldova nu a fost o destinaţie foarte populară acum cîţiva ani, între timp a devenit atrasctivă. De asemenea datorită faptului că cetăţenii europeni nu au nevoie de viză ca să vină în Republica Moldova. În plus, aveţi o ţară foarte frumoasă, de aceea tot mai mulţi cetăţeni vin să descopere frumuseţea ei. Sunt destul de optimist şi cred că această tendință va continua, şi vom reuşi să avem tarife mai ieftine prin acest Acord, astfel încît toată lumea să aibă de cîştigat, atît moldovenii, dar şi cetăţenii străini care vizitează ţara.”

Alte Știri
24 februarie 2012 Interviu cu Eugen Carpov: La Dublin vom stabili agenda negocierilor viitoare, din perspectiva atât politică, cât şi social-economică şi a drepturilor omului. Europa.md 23.02.2012 23 februarie 2012 Interviu cu Iurie Bodrug: Parteneriatul Estic este un proiect menit să faciliteze realizarea unor reforme. Radio Europa Liberă. 22.02.2012. 22 februarie 2012 Şeful oficiului FMI la Chişinău: În ultimii ani în R.Moldova s-au făcut lucruri bune, însă climatul investiţional lasă totuşi de dorit. Europa.md. 21.02.2012. 14 februarie 2012 Interviu cu Victor Guzun: Estonia, unul din cei mai activi suporteri ai Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.02.2012 14 februarie 2012 Va rămâne Transnistria pe lista neagră a Uniunii Europene? Radio Europa Liberă. 10.02.2012 27 decembrie 2011 Scriitor polonez: Toate poveştile despre Europa comună sună desigur minunat de bine, dar sunt mai degrabă propagandă 26 decembrie 2011 Socialist european: "Uniunea Europeană încearcă să aibă relaţii pragmatice cu autorităţile ruse pe teme ca liberalizarea vizelor sau politica energetică" 20 decembrie 2011 Ambasadorul Italiei la Chişinău: "Ne dorim ca cetăţenii moldoveni să călătorească liber şi uşor în Europa, dar nu pentru a munci la negru, dar pentru afaceri şi turism" 16 decembrie 2011 Dirk Schuebel despre euroscepticismul crescând din RM: "Aş vrea să spun că nu mai cred în sondajele din ţara dumneavoastră după ultimele alegeri parlamentare anticipate..." 30 noiembrie 2011 Oficial european: "Moldova va adopta standardele înalte ale UE în toate domeniile aviaţiei, ceea ce va consolida, fără îndoială, relaţiile în domeniul avia."
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C