Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
17 februarie 2012 Afişări: 751 Comentarii: 0 Revista Presei Naţionale Print

Eficienta energetică premiată de Uniunea Europeană. Radio Europa Liberă. 15.02.2012

Peste 95 la sută din necesarul energetic al Republicii Moldova este asigurat din importuri, arată datele PNUD Moldova.
Până în anul 2020, cu susţinerea organizaţiilor europene, autorităţile îşi propun să reducă dependenţa energetică cu peste 20%.

Pentru a-i încuraja pe antreprenorii moldoveni să folosească resurse locale pentru producerea energiei,
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a premiat astăzi companiile care au investit în tehnologii de economisire a căldurii sau a energiei electrice.

Diana Răileanu are detalii: 

Utilizarea energiei produse din biomasă în locul gazelor naturale pentru unii ar putea însemna un fel de întoarcere în Evul Mediu.
Numai că economiile de zeci de mii de euro, graţie folosirii resurselor energetice naturale, tocmai este dovada cea mai bună a modernităţii.
Este argumentul imparabil cu care operează şi Administraţia companiei „Agromaxer”, specializată în creşterea roşiilor.
Pentru a spori producţia pe timp de iarnă, explică inginerul întreprinderii Ion Hadjiu, au fost instalate două cazane pentru arderea brichetelor de paie în loc de gaze naturale:

„În Republica Moldova se produce foarte multă biomasă în fiecare an, acum cred că e mai bine să fie folosită ca resursă regenerabilă, decât să i se dea foc şi să încălzim pur şi simplu atmosfera.
Pe asta e şi bazat proiectul nostru. Dacă luăm în ordine descrescătoare a costului unei gigacalorii, păi cea mai scumpă gigacalorie, unitate termică, este produsă pe energia electrică, apoi gaz, cărbune, lemn, pelete şi la urmă paie.
Însă se câștigă multe alte componente cum ar fi randamentul termic, cum ar fi economia de spaţii, etc.”

Întreprinderea pe care o reprezintă Ion Hadjiu a fost premiată astăzi de BERD Moldova pentru utilizarea energiei produsă din biomasă.
Ion Hadjiu regretă că afacerile care folosesc resursele energetice naturale sunt promovate de organizaţiile internaţionale şi mai puţin de guvern:

„Sunt şocat că astăzi ideile inovatoare nu sunt susţinute absolut. Regret, dar după 10 ani de absenţă sunt nevoit să constat că cum am lăsat Moldova în 2001, aşa am găsit-o în 2011.
Am lucrat în România. Dacă se doreşte într-adevăr ameliorarea cadrului investiţional, ar fi bine în loc de direcţiile care au nişte denumiri sofisticate, „strategii”, „securitate alimentară”,
toate să fie comasate şi să fie făcut un birou unic, în care investitorii să-şi depună proiectul sau ideea şi să obţină înapoi avizările acestea toate.”

În Republica Moldova, întreprinderile care vor să-şi eficientizeze consumul de energie pot solicita credite de la Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare,
care a deschis o linie specială de creditare – MoSeff. Printre clienţii BERD se numără şi restaurantul „Butoiaş”, care are instalat un sistem solar pentru producerea apei calde şi a aşa numitelor „pompe de căldură”, care extrag energia din apele subterane.
Directoarea restaurantului, Valentina Alexa spune că investiţia a depăşit 200 de mii de euro, dar că îşi va recupera banii în cinci ani:

„Dacă cunoşti bine tot ce ţine de proiect, analizezi foarte bine şi ai încredere, eu cred e bine să-l realizezi.
Se spune că în Europa viaţa este altfel. Exact, tot ce vine va noi din Europa înseamnă că ne uşurează şi viaţa, şi economia se îmbunătăţeşte.
Şi noi vom fi mai buni din motiv că vom realiza proiecte efective şi atunci viaţa decurge altfel, mai uşor şi mai bine.”

Proiectele de eficientizare a consumului de energie nu aduc beneficii doar întreprinderilor care le realizează, ci şi ţării în general, explică directorul Instituţiilor financiare a BERD, Henry Russel:

„Cred că aproape toate ţările din regiune s-au confruntat cu preţuri tot mai mari  la energie. Aceasta are un impact asupra consumatorului final.
În Republica Moldova sunt întreprinderi care au echipament vechi, în unele cazuri chiar mai vechi de 20 de ani.
Prin investirea în echipamente noi, nu doar reducem costurile pentru energie, dar reducem şi emisiile de carbon. Cu toţii avem de câştigat din aceste beneficii.”

Întreprinderile din Republica Moldova care vor să investească în tehnologii de economisire a energiei sunt îndemnate să solicite de la BERD Moldova credite începând cu sume de câteva mii de euro şi până la plafonul de 2 milioane.

Sursa originala: http://www.europalibera.org/content/article/24485473.html

Alte Știri
23 decembrie 2011 UE se arată mulţumită de consolidarea relațiilor moldo-ucrainene 21 decembrie 2011 Carte a condoleanţelor în urma decesului lui Vaclav Havel, deschisă la la Chişinău 21 decembrie 2011 Lupu la Summitul CSI: Procesul de integrare europeană este o materie a politicii interne 19 decembrie 2011 Misiunile diplomatice ale R.Moldova vor putea elibera buletine de identitate pentru cetăţenii moldoveni din stăinătate 12 decembrie 2011 Iurie Leancă: Şansa Moldovei în UE depinde de promovarea reformelor 06 decembrie 2011 Filat va semna acorduri de finanţare ale UE 05 decembrie 2011 UE lansează negocierile cu Moldova pe marginea Acordului de Liber Schimb 02 decembrie 2011 BERD oferă 22 milioane euro pentru repararea drumurilor din Chişinău 01 decembrie 2011 R. Moldova este în topul Parteneriatului Estic la capitolul integrare europeană 29 noiembrie 2011 Petr Nečas: Cehia susține semnarea Acordului de Asociere RM-UE
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C