Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
29 decembrie 2011 Afişări: 1206 Comentarii: 0 Revista Presei Străine Print

Asistenţa UE integrează Balcanii de Vest şi Turcia

Asistenţa UE integrează Balcanii de Vest şi Turcia
În efortul de a stimula integrarea regională a Balcanilor de Vest şi a Turciei în instituţiile europene, Comisia Europeană (CE) intenţionează să investească aproximativ 1 miliard euro pentru a sprijini o serie de reforme.
Fondurile sunt alocate în cadrul bugetului pe 2011 al Instrumentului de Asistenţă pentru Preaderare (IPA), fondurile totale preaderare pentru perioada 2007-2013 ridicându-se la 11,5 miliarde euro.
Fondurile IPA sprijină integrarea regională a ţărilor candidate, a ţărilor potenţial candidate şi a statelor membre UE prin proiecte regionale şi cu specific naţional.
Turcia este cea mai mare beneficiară unică de ajutoare -- cu 233 mn euro alocaţi în principal pentru proiecte legate de reformele judiciare, schimbările climatice şi ecologice. Fiind a doua beneficiară ca mărime, Serbia va primi 178,5 mn euro. Bosnia şi Herţegovina (BiH), Albania, Kosovo, Croaţia, Macedonia, Muntenegru şi Islanda vor beneficia de asemenea de sumele de 91,2 mn, 82 mn, 63 mn, 39 mn, 28,9 mn, 26,5 mn şi, respectiv, 12 mn euro.
Alţi 210 mn euro urmează să fie alocaţi programelor dintre ţări şi sprijinirii organismelor internaţionale de monitorizare din BiH şi Kosovo.
"Toate aceste programe au fost concepute pentru a obţine rezultate concrete în îmbunătăţirea administraţiei publice, eficientizarea justiţiei şi aplicării legii, stabilizarea economiei şi crearea unui climat mai sigur", a afirmat comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, în declaraţia sa de presă.
Mate Gjorgjievski, expert în legislaţia transporturilor la Observatorul de Transport din Europa de Sud-est din Serbia, a declarat pentru SETimes că programele trans-regionale sunt complementare programelor naţionale individuale.
"Acestea abordează nevoile comune ale regiunii şi promovează cooperarea regională în multe domenii, ceea ce este o condiţie sine qua non pentru integrarea europeană", a declarat Gjorgievski.
Îmbunătăţirea sistemului de transport regional este o componentă crucială a fondurilor IPA.
"Ne aşteptăm ca aceste fonduri să contribuie la dezvoltarea infrastructurii şi să aducă o valoare suplimentară planificării transporturilor şi coordonării investiţiilor în regiune", a declarat el.
Pentru a obţine o mai mare integrare regională, ritmul reformelor trebuie accelerat şi coordonat după un set comun de standarde. Reformele fiecărei ţări în parte care aliniază politicile la standardele UE aduc ţările mai aproape de UE şi totodată aliniază statele balcanice unul cu celălalt.
"Aceasta ajută la începerea şi implementarea programelor, acţiunilor şi proiectelor destinate avansării ţării şi adâncirii cooperării cu UE şi cu regiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru extindere şi politica de vecinătate, Peter Stano, publicaţiei SETimes.
Distribuţia fondurilor pentru fiecare ţară este subiect de dezbatere, întrucât faptul că fondurile nu sunt alocate în proporţie directă cu suprafaţa sau populaţia ţărilor generează critici.
Potrivit lui Armagan Emre Cakir, de la Institutul UE al Universităţii Marmara din Istanbul, alocarea ajutoarelor ia în considerare evaluarea nevoilor ţărilor.
"Croaţia, de exemplu, care este de aproape şase ori mai mare decât Kosovo, primeşte doar dublul ajutorului primit de Kosovo. Turcia, care este mai mare şi de trei ori mai populată decât totalul celorlalte candidate, primeşte mai puţin de jumătate din ajutorul total", a declarat el pentru SETimes.
În ciuda blocajului din procesul său de aderare, fondurile UE continuă să fie un catalizator pentru reformă în Turcia. Democratizarea, drepturile fundamentale, statul de drept şi alinierea la acquis sunt priorităţi majore ce trebuie abordate de Turcia.
"Aceste proiecte UE implementate/în curs de implementare în cadrul acestor programe asistă Turcia în atingerea obiectivelor sale supreme în vederea aderării", a declarat subsecretarul adjunct al Ministerului turc pentru Afaceri UE, Ahmet Yucel.
"Din punct de vedere al perspectivei financiare, sumele alocate se bazează pe evaluarea făcută de Comisie performanţei anterioare şi recentelor audituri şi evaluări; prin urmare Turcia trage învăţăminte pentru a-şi spori capacitatea de absorbţie", a menţionat Yucel.
"Procesul de reformă privitor la acquis şi procedurile UE de asistenţă financiară sunt complementare", a afirmat el, admiţând că în ciuda tuturor suişurilor şi coborâşurilor politice, procesul UE de asistenţă financiară a continuat fără probleme şi va continua şi pe viitor.
În Kosovo, fondurile vor fi alocate sprijinirii sistemului judiciar, dezvoltării economice a sectorului privat şi reformei administraţiei publice. În plus, Kosovo va primi o parte din cei 210 mn euro suplimentari alocaţi sprijinirii monitorizării internaţionale în BiH şi Kosovo.
"Fondurile sunt dedicate [în Kosovo] în principal sprijinirii justiţiei, dezvoltării economice conduse de sectorul privat şi reformei administraţiei publice", a declarat Hekuran Neziri, analist la Recura Financials.
Cu toate acestea, deoarece Kosovo nu a integrat încă aceste fonduri într-o strategie guvernamentală unică şi cazurile de corupţie încă sunt omniprezente, aceste fonduri nu pot produce impactul anticipat, cred experţii.
În BiH, fondurile se vor concentra asupra reformei justiţiei şi poliţiei, consolidării instituţiilor în conformitate cu cerinţele de aderare la UE şi reformei învăţământului, precum şi asupra sprijinirii infrastructurii cruciale şi dezvoltării rurale, a explicat un oficial de la biroul UE din Saraievo.
Cu toate acestea, Amra Selesković, fondatorul şi directorul Asociaţiei Vesta, afirmă că deşi fondurile IPA sunt concepute pentru a viza nevoile populaţiei locale, BiH nu poate beneficia pe deplin de acestea fără un guvern stabil, funcţional.

În efortul de a stimula integrarea regională a Balcanilor de Vest şi a Turciei în instituţiile europene, Comisia Europeană (CE) intenţionează să investească aproximativ 1 miliard euro pentru a sprijini o serie de reforme, relatează SETimes.com.

Fondurile sunt alocate în cadrul bugetului pe 2011 al Instrumentului de Asistenţă pentru Preaderare (IPA), fondurile totale preaderare pentru perioada 2007-2013 ridicându-se la 11,5 miliarde euro.

Fondurile IPA sprijină integrarea regională a ţărilor candidate, a ţărilor potenţial candidate şi a statelor membre UE prin proiecte regionale şi cu specific naţional.

Turcia este cea mai mare beneficiară unică de ajutoare - cu 233 mn euro alocaţi în principal pentru proiecte legate de reformele judiciare, schimbările climatice şi ecologice. Fiind a doua beneficiară ca mărime, Serbia va primi 178,5 mn euro. Bosnia şi Herţegovina (BiH), Albania, Kosovo, Croaţia, Macedonia, Muntenegru şi Islanda vor beneficia de asemenea de sumele de 91,2 mn, 82 mn, 63 mn, 39 mn, 28,9 mn, 26,5 mn şi, respectiv, 12 mn euro.

Alţi 210 mn euro urmează să fie alocaţi programelor dintre ţări şi sprijinirii organismelor internaţionale de monitorizare din BiH şi Kosovo.

sursa: SETimes.com

Alte Știri
29 decembrie 2011 Grecia amână data alegerilor generale 29 decembrie 2011 Casa Regală a Spaniei face publice veniturile membrilor săi, pentru prima oară de la reinstaurarea monarhiei 28 decembrie 2011 Românii pot intra şi în anul 2012 fără viză în Japonia, pentru călătorii de maximum 90 de zile 28 decembrie 2011 Germania promite simplificarea regimului de vize 28 decembrie 2011 Doi jurnalişti suedezi, închişi pentru 11 ani în Etiopia 28 decembrie 2011 Acordul de liberă circulaţie dintre Serbia şi Kosovo nu satisface aşteptările 26 decembrie 2011 Partidul extremist din Olanda vrea să dea afară Bulgaria şi România din UE 26 decembrie 2011 Statele europene condamnă atentatele teroriste din Nigeria 23 decembrie 2011 Previziuni 2012: Aderarea României la Schengen 23 decembrie 2011 Eurodeputat român: Viitorul european al Serbiei depinde de respectarea drepturilor minorităţii române
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C