Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
29 decembrie 2011 Afişări: 1185 Comentarii: 0 Economia europeană Print

Depozit record la Banca Central Europeană

Depozite record la Banca Central Europeană
Băncile europene preferă să plaseze banii la Banca Centrală Europeană. Depozitele făcute la BCE au atins cifre record în aceste zile, semn că băncile se tem să se împrumute între ele, susţin unii analişti. Astfel, depozitele băncilor europene la BCE au atins în ultimele două zile un nivel record de 452 miliarde de euro, se arată în datele transmise de Banca Centrală Europeană şi citate de AFP.
Depozitele băncilor europene s-au umplut de bani după ce săptămâna trecută aceeaşi Bancă Centrală Europeană a lansat pe piaţă o linie de creditare extrem de ofertantă: împrumuturi pe o durată de trei ani cu o dobândă cheie de 1%. Peste 500 de bănci s-au împrumutat atunci, suma totală înregistrând şi ea un record: aproape 490 de miliarde de euro. Cu această ofertă generoasă, BCE spera să ajute băncile să continue creditarea.
Deocamdată însă, acestea preferă să plaseze banii într-un loc sigur, cum ar fi BCE, chiar dacă dobânda aici este de doar 0,25%, cu mult mai mică faţă de dobânzile de pe piaţa interbancară.
Potrivit unor analişti citaţi de AFP, situaţia este una temporară, băncile aşteptând noul an pentru a vedea ce vor face cu banii.
Unii lideri europeni sperau ca o parte din aceste fonduri să fie folosite chiar pentru achiziţionarea de obligaţiuni de stat din zona euro.
În acest context tensionat se constată totuşi şi câteva semne optimiste: dobânzile interbancare au scăzut, iar costul împrumuturilor pe termen scurt pentru Italia a scăzut la jumătate.

Băncile europene preferă să plaseze banii la Banca Centrală Europeană, relatează RFI.

Depozitele făcute la BCE au atins cifre record în aceste zile, semn că băncile se tem să se împrumute între ele, susţin unii analişti.

Astfel, depozitele băncilor europene la BCE au atins în ultimele două zile un nivel record de 452 miliarde de euro, se arată în datele transmise de Banca Centrală Europeană şi citate de AFP.

Creşterea depozitelor se datorează faptului că săptămâna trecută aceeaşi Bancă Centrală Europeană a lansat pe piaţă o linie de creditare extrem de ofertantă: împrumuturi pe o durată de trei ani cu o dobândă cheie de 1%.

Astfel, peste 500 de bănci s-au împrumutat atunci, suma totală înregistrând şi ea un record: aproape 490 de miliarde de euro. Cu această ofertă generoasă, BCE spera să ajute băncile să continue creditarea.

Deocamdată însă, acestea preferă să plaseze banii într-un loc sigur, cum ar fi BCE, chiar dacă dobânda aici este de doar 0,25%, cu mult mai mică faţă de dobânzile de pe piaţa interbancară.

Potrivit experţilor, băncile aşteptând noul an pentru a vedea ce vor face cu banii.

Unii lideri europeni sperau ca o parte din aceste fonduri să fie folosite chiar pentru achiziţionarea de obligaţiuni de stat din zona euro.

În acest context tensionat se constată totuşi şi câteva semne optimiste: dobânzile interbancare au scăzut, iar costul împrumuturilor pe termen scurt pentru Italia a scăzut la jumătate.

sursa: RFI România

Alte Știri
28 decembrie 2011 Victorie tactică pentru Rusia: Turcia cade de acord pentru construirea South Stream pe sub Marea Neagră 27 decembrie 2011 Efectul euro: Un conflict între Nordul virtuos şi Sudul vicios al Europei 27 decembrie 2011 Spania riscă să reintre în recesiune 27 decembrie 2011 Moneda euro la 10 ani 26 decembrie 2011 Japonia poate ajuta Europa, dar cere un măsuri mai decisive pentru combaterea crizei 26 decembrie 2011 Accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari rămâne limitat în Luxemburg 23 decembrie 2011 Acordul dintre Ungaria, FMI şi Comisia Europeană este în pericol 22 decembrie 2011 Italia adopă definitiv planul anticriză al lui Monti 21 decembrie 2011 11 state UE sunt indecise în privinţa tratatului european privind guvernanţa economică 21 decembrie 2011 Sarkozy se întâlneşte cu Schroeder în plină criză a zonei euro
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C