Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
26 decembrie 2011 Afişări: 985 Comentarii: 0 Analize şi comentarii Print

Marius Lazurcă: Opţiunea Euroasiatică pentru R. Moldova nu poate fi comparată cu UE

mbasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca
Potrivit ambasadorului, Republica Moldova a fost evidenţiată în cadrul ultimului summit al Parteneriatului Estic ca fiind în continuare o poveste de succes a Uniunii Europene şi cu ocazia acestui summit s-a luat hotărârea începerii neîntârziate a negocierilor în vederea încheierii unui Acord de Liber Schimb. De asemenea, în cadrul acestui summit s-a decis trecerea cât mai rapidă la faza a doua a dialogului pe vize. 
O reuşită importantă pentru guvernul moldovean, dar şi pentru cetăţeni este că în urmă cu câteva luni la Chişinău s-a parafat Acordul privind spaţiul aerian între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Marius Lazurca a subliniat că acest acord, care va fi semnat în februarie 2012, va produce rapid efecte pozitive pentru cetăţenii Republicii Moldova ce se deplasează cu avionul. 
Negocierile trebuie purtate de pe poziţii hotărâte 
Referitor la progresele pe planul de semnare a Acordului de Liber Schimb, ambasadorul a subliniat că în momentul de faţă este greu de estimat care va fi reacţia statelor membre ale UE cu privire la acest obiectiv al Republicii Moldova. „Răspunsurile statelor membre ţin de atmosfera politică internă din fiecare stat, de echilibrul uneori solid, uneori precar care există la nivelul parlamentelor sau a guvernelor din fiecare stat membru în parte. Există guverne în Uniunea Europeană care sunt întemeiate pe majorităţi foarte solide în propriile parlamente, dar există de asemenea guverne de coaliţie, care depind de parteneri, care nu încurajează procesele de lărgire a Uniunii Europene sau procesele de deschidere a Uniunii Europene către vecinătate”, spune ambasadorul. 
Obiectivul Republicii Moldova nu este doar unul ambiţios, dar este şi realist, susţine totu'i Marius Lazurca. „Eu cred că Republica Moldova procedează corect atunci când îşi fixează o dată până la care să atingă acest obiectiv. Sigur că unele Guverne vor crede că este o dată realistă, altele vor crede că este irealistă. Pentru a fi convingătoare, autorităţile Republicii Moldova trebuie să fie decise şi să negocieze de pe poziţii pozitive şi hotărâte propriile obiective”, menţionează ambasadorul. 
Votul demonstrează atitudinea pro-europeană 
Referitor la unele sondaje, care arată că cetăţenii moldoveni îşi pierd încrederea în UE, Mariu Lazurca a spus că în general este foarte complicat să măsori atitudinea sau opinia populaţiei despre teme atât de complicate cum este tema europeană. „Eu privesc cu prudenţă aceste rezultate şi îmi păstrez încrederea că în fond instrumentul de a măsura atitudinea pro-europeană a cetăţenilor Republicii Moldova rămâne în continuare votul”, susţine ambasadorul. 
Marius Lazurcă a menţionat în context că, începând cu 2009, seriile de alegeri anticipate sau alegeri locale au dovedit că există o majoritate a electoratului orientată către UE, care asociază viitorul Republicii Moldova cu Europa. Această majoritate afirmă prin vot că-şi doreşte ca următoarele generaţii ale Republicii Moldova să crească într-o ţară deplin europeană. 
Două realităţi diferite 
Întrebat ce crede despre opţiunea Euroasiatică, despre care vorbesc unele forţe politice de la Chişinău, Marius Lazurca, a spus că nu se poate compara o construcţie politică cu un proiect despre care deocamdată nu se ştie ce conţinut va avea. 
„Nu se poate compara în momentul de faţă o construcţie politică care are o jumătate de secol, care a plecat de la un nucleu restrâns de state occidentale, care a reuşit să se extindă până la scara întregului continent aproape, care reprezintă zona socială cea mai sigură, zona economică cea mai performantă a întregii lumi, cu un proiect despre care deocamdată nu ştim ce conţinut va avea. De asemenea nu ştim ce arhitectură instituţională va avea, cum va funcţiona în viitor. Este cred o operaţiune hazardată şi nu cred că va produce rezultate foarte convingătoare”, spune Marius Lazurca. 
Ambasadorul a specificat că nu poate pune în balanţă Uniunea Europeană cu o idee despre care nu se ştiu multe lucruri. „Cred că este eronat să punem cetăţenii oricărui stat să opteze între aceste două realităţi foarte diferite”, a menţionat ambasadorul. 
Priorităţi şi aşteptări 
Dintre proiectele cele mai importante pe care le-a menţionat ambasadorul pentru perioada următoare se numără şedinţa comună a guvernelor Moldovei şi României. „Rolul acestei şedinţe nu este numai să dea semnal politic că Republica Moldova este gata să adopte acest instrument perfect european al şedinţelor în comun de guverne. Dar al doilea semnal este că noi dorim să semnăm cu această ocazie Planul comun de Acţiuni de Implementare a Declaraţiei de Parteneriat Strategic în vederea Integrării Europene a Republicii Moldova”, a spus Marius Lazurca. Potrivit diplomatului, acest Plan va conţine nu numai obiective foarte concrete, dar şi termene de executare şi mijloace financiare necesare pentru executarea lor. 

Bilanţul anului 2011 în prinţa integrării europene a R. Moldova este privit văzut drept pozitiv de către ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.

Potrivit lui Republica Moldova a fost evidenţiată în cadrul ultimului summit al Parteneriatului Estic ca fiind în continuare o poveste de succes a Uniunii Europene şi cu ocazia acestui summit s-a luat hotărârea începerii neîntârziate a negocierilor în vederea încheierii unui Acord de Liber Schimb, a declarat ambasadorul român pentru Info-Prim Neo.

De asemenea, în cadrul acestui summit s-a decis trecerea cât mai rapidă la faza a doua a dialogului pe vize, a adăugat acesta.

Reuşita importantă pentru guvernul moldovean, dar şi pentru cetăţeni este că în urmă cu câteva luni la Chişinău s-a parafat Acordul privind spaţiul aerian între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Marius Lazurca a subliniat că acest acord, care va fi semnat în februarie 2012, va produce rapid efecte pozitive pentru cetăţenii Republicii Moldova ce se deplasează cu avionul.

Referitor la progresele pe planul de semnare a Acordului de Liber Schimb, ambasadorul a subliniat că în momentul de faţă este greu de estimat care va fi reacţia statelor membre ale UE cu privire la acest obiectiv al Republicii Moldova.

"Răspunsurile statelor membre ţin de atmosfera politică internă din fiecare stat, de echilibrul uneori solid, uneori precar care există la nivelul parlamentelor sau a guvernelor din fiecare stat membru în parte. Există guverne în Uniunea Europeană care sunt întemeiate pe majorităţi foarte solide în propriile parlamente, dar există de asemenea guverne de coaliţie, care depind de parteneri, care nu încurajează procesele de lărgire a Uniunii Europene sau procesele de deschidere a Uniunii Europene către vecinătate", spune ambasadorul.

Diplomatul consideră că obiectivul Republicii Moldova este realist. "Eu cred că Republica Moldova procedează corect atunci când îşi fixează o dată până la care să atingă acest obiectiv. Sigur că unele Guverne vor crede că este o dată realistă, altele vor crede că este irealistă. Pentru a fi convingătoare, autorităţile Republicii Moldova trebuie să fie decise şi să negocieze de pe poziţii pozitive şi hotărâte propriile obiective”, menţionează ambasadorul.

Referitor la unele sondaje, care arată că cetăţenii moldoveni îşi pierd încrederea în UE, Mariu Lazurca a spus că în general este foarte complicat să măsori atitudinea sau opinia populaţiei despre teme atât de complicate cum este tema europeană.

"Eu privesc cu prudenţă aceste rezultate şi îmi păstrez încrederea că în fond instrumentul de a măsura atitudinea pro-europeană a cetăţenilor Republicii Moldova rămâne în continuare votul", susţine ambasadorul. 

Marius Lazurcă a menţionat în context că, începând cu 2009, seriile de alegeri anticipate sau alegeri locale au dovedit că există o majoritate a electoratului orientată către UE, care asociază viitorul Republicii Moldova cu Europa. Această majoritate afirmă prin vot că-şi doreşte ca următoarele generaţii ale Republicii Moldova să crească într-o ţară deplin europeană. 

Întrebat ce crede despre opţiunea Euroasiatică, despre care vorbesc unele forţe politice de la Chişinău, Marius Lazurca, a spus că nu se poate compara o construcţie politică cu un proiect despre care deocamdată nu se ştie ce conţinut va avea. 

"Nu se poate compara în momentul de faţă o construcţie politică care are o jumătate de secol, care a plecat de la un nucleu restrâns de state occidentale, care a reuşit să se extindă până la scara întregului continent aproape, care reprezintă zona socială cea mai sigură, zona economică cea mai performantă a întregii lumi, cu un proiect despre care deocamdată nu ştim ce conţinut va avea. De asemenea nu ştim ce arhitectură instituţională va avea, cum va funcţiona în viitor. Este cred o operaţiune hazardată şi nu cred că va produce rezultate foarte convingătoare", spune Marius Lazurca. 

Ambasadorul a specificat că nu poate pune în balanţă Uniunea Europeană cu o idee despre care nu se ştiu multe lucruri. "Cred că este eronat să punem cetăţenii oricărui stat să opteze între aceste două realităţi foarte diferite", a menţionat ambasadorul. 

Dintre proiectele cele mai importante pe care le-a menţionat ambasadorul pentru perioada următoare se numără şedinţa comună a guvernelor Moldovei şi României.

"Rolul acestei şedinţe nu este numai să dea semnal politic că Republica Moldova este gata să adopte acest instrument perfect european al şedinţelor în comun de guverne. Dar al doilea semnal este că noi dorim să semnăm cu această ocazie Planul comun de Acţiuni de Implementare a Declaraţiei de Parteneriat Strategic în vederea Integrării Europene a Republicii Moldova", a spus Marius Lazurca.

Potrivit diplomatului, acest Plan va conţine nu numai obiective foarte concrete, dar şi termene de executare şi mijloace financiare necesare pentru executarea lor. 

sursa: Info-Prim Neo

Alte Știri
23 februarie 2012 Nicu Popescu: Russia 'less concerned' about EU's Eastern Partnership. News.Az. 21.02.2012 15 februarie 2012 Second progress report on the implementation by the Republic of Moldova of the Action Plan on Visa Liberalisation 07 februarie 2012 Republica Moldova are restanţe la adoptarea legilor din Planul de acţiuni pentru liberalizarea vizelor 22 decembrie 2011 Criza euro pe înţelesul copiilor 15 decembrie 2011 Mihai Cernenco: "Republica Moldova ar putea să fie favorizată de UE" 14 decembrie 2011 Rusia vrea să rupă relaţiile dintre SUA şi Europa 13 decembrie 2011 Victor Chirilă: "Pe dimensiunea integrării europene avem progrese reale” 01 decembrie 2011 Pentru a adopta euro România are nevoie de o situaţie sustenabilă 28 noiembrie 2011 Ion Sturza: "Astăzi, extinderea nu e o prioritate pentru UE, la fel ca şi toate formele de liberalizare (piaţă, migraţii) şi asistenţă financiară" 25 noiembrie 2011 Oficial belgian: „R.Moldova se bucură, ca niciodată, de o largă deschidere şi sprijin din partea UE”
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C