Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
23 decembrie 2011 Afişări: 1013 Comentarii: 0 Articole Print

Cetăţenii europeni nu-şi cunosc drepturile

etăţeni europeni, putem profita mai bine de avantajele oferite de acest statut, cum ar fi posibilitatea de a trăi şi munci în altă ţară a Uniunii.
Multe persoane nu îşi cunosc îndeajuns drepturile care le revin în calitate de cetăţeni europeni, ceea ce le împiedică să şi le exercite efectiv. Rezultatele unui sondaj realizat în 2010  arată că doar 43% din cei chestionaţi cunoşteau semnificaţia sintagmei „cetăţean al Uniunii Europene”, în timp ce aproape jumătate considerau că „nu sunt bine informaţi” în legătură cu drepturile lor.
Prin Programul „Europa pentru cetăţeni”  , UE doreşte să îi facă pe aceştia să fie mai conştienţi de drepturile pe care le au şi să dezvolte sentimentul identităţii europene.
Actualul program, cu durata de 7 ani, se încheie în 2013. Pentru următoarea rundă de finanţare, până în 2020, Comisia propune orientarea bugetului său de 228 de milioane de euro către promovarea unei mai bune înţelegeri a UE, a valorilor, istoriei şi culturii sale comune.
De asemenea, fondurile îi vor ajuta pe cetăţeni să se implice în activităţi civice, prin participarea la dezbateri şi discuţii pe tema impactului pe care deciziile UE le au asupra vieţii lor cotidiene.
Un exemplu îl constituie sprijinul oferit, prin acest program, proiectelor de înfrăţire a oraşelor. Astfel se finanţează consolidarea relaţiilor dintre municipalităţi, care sunt ajutate să realizeze proiecte comune la nivel local.
Apărarea drepturilor cetăţenilor
Creşterea gradului de conştientizare face parte din strategia Comisiei de apărare a drepturilor cetăţeneşti în toată Uniunea, pe lângă aplicarea mai eficientă şi simplificarea modalităţilor de punere în practică.
Un raport asupra cetăţeniei, realizat în 2010  , a identificat principalele obstacole cu care se confruntă oamenii când încearcă să îşi exercite drepturile şi 25 de măsuri prin care UE ar putea să le înlăture.
Multe dintre aceste măsuri au fost luate deja. De exemplu, săptămâna aceasta, Comisia a făcut o propunere  de consolidare a dreptului de a beneficia de protecţie consulară în străinătate. O altă propunere  recomandă modalităţi de soluţionare, la nivel transfrontalier, a problemelor legate de impozitul pe succesiune.
Ce este cetăţenia europeană?
Fiecare cetăţean al unei ţări din UE este şi cetăţean al Uniunii. Pe lângă drepturile de care beneficiază la nivel naţional, mai are şi alte drepturi garantate de tratatele UE şi de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene  .
Cetăţenia le oferă tuturor dreptul de a trăi, munci, călători şi face cumpărături în oricare din cele 27 de state membre, ca şi când s-ar afla în propria ţară.
Mai multe despre drepturile dumnevoastră de cetăţean al UE
2013 – Anul european al cetăţenilor 

Mulţi cetăţeni europeni nu îşi cunosc îndeajuns drepturile care le revin în calitate de cetăţeni europeni, ceea ce le împiedică să şi le exercite efectiv, se menţionează pe pagina oficială a Comisiei Europene.

Rezultatele unui sondaj realizat în 2010  arată că doar 43% din cei chestionaţi cunoşteau semnificaţia sintagmei „cetăţean al Uniunii Europene”, în timp ce aproape jumătate considerau că „nu sunt bine informaţi” în legătură cu drepturile lor.

Prin Programul „Europa pentru cetăţeni”, UE doreşte să îi facă pe aceştia să fie mai conştienţi de drepturile pe care le au şi să dezvolte sentimentul identităţii europene. Actualul program, cu durata de 7 ani, se încheie în 2013.

Pentru următoarea rundă de finanţare, până în 2020, Comisia propune orientarea bugetului său de 228 de milioane de euro către promovarea unei mai bune înţelegeri a UE, a valorilor, istoriei şi culturii sale comune. De asemenea, fondurile îi vor ajuta pe cetăţeni să se implice în activităţi civice, prin participarea la dezbateri şi discuţii pe tema impactului pe care deciziile UE le au asupra vieţii lor cotidiene.

Un exemplu îl constituie sprijinul oferit, prin acest program, proiectelor de înfrăţire a oraşelor. Astfel se finanţează consolidarea relaţiilor dintre municipalităţi, care sunt ajutate să realizeze proiecte comune la nivel local.

Creşterea gradului de conştientizare face parte din strategia Comisiei de apărare a drepturilor cetăţeneşti în toată Uniunea, pe lângă aplicarea mai eficientă şi simplificarea modalităţilor de punere în practică.

Un raport asupra cetăţeniei, realizat în 2010, a identificat principalele obstacole cu care se confruntă oamenii când încearcă să îşi exercite drepturile şi 25 de măsuri prin care UE ar putea să le înlăture. Multe dintre aceste măsuri au fost luate deja.

De exemplu, săptămâna aceasta, Comisia a făcut o propunere de consolidare a dreptului de a beneficia de protecţie consulară în străinătate.

O altă propunere  recomandă modalităţi de soluţionare, la nivel transfrontalier, a problemelor legate de impozitul pe succesiune.

Fiecare cetăţean al unei ţări din UE este şi cetăţean al Uniunii. Pe lângă drepturile de care beneficiază la nivel naţional, mai are şi alte drepturi garantate de tratatele UE şi de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Cetăţenia le oferă tuturor dreptul de a trăi, munci, călători şi face cumpărături în oricare din cele 27 de state membre, ca şi când s-ar afla în propria ţară.

Anul 2013 este declarat  Anul european al cetăţenilor.

Accesaţi mai multe despre drepturile dumnevoastră de cetăţean al UE 

sursa: Comisia Europeană


Alte Știri
16 decembrie 2011 Jerzy Buzek la finalul mandatului său: „Uniunea Europeană este o valoare incredibilă, în care merită să trăieşti şi să lucrezi..." 02 decembrie 2011 Deputaţii europeni îndeamnă Bruxellul să parafeze Acordul de asociere UE-Ucraina 01 decembrie 2011 R.Moldova pe agenda discuţiilor româno-suedeze 29 noiembrie 2011 Oficial român pledează pentru o mai mare implicare a UE în soluţionarea conflictelor îngheţate 22 noiembrie 2011 Tiraspolul a apreciat cosultanţa oferită de EUBAM 21 noiembrie 2011 România regretă prelungirea interdicţiilor pentru români pe piaţa muncii din Olanda 21 octombrie 2011 Misiunile de evaluare a UE în domeniul Dialogului privind liberalizarea regimului de vize 20 octombrie 2011 Negocierile R.Moldova-UE se vor realiza prin intermediul videoconferinţelor? 20 octombrie 2011 Resetarea relaţiilor ruso-române: Rusia se consultă cu România pe marginea conflictului transnistrean 13 octombrie 2011 Chişinăul vrea să implementeze a doua fază a Planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor în perioada Preşedinţiei Danemarcei în UE
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C