Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
16 decembrie 2011 Afişări: 1018 Comentarii: 0 Articole Print

Jerzy Buzek la finalul mandatului său: „Uniunea Europeană este o valoare incredibilă, în care merită să trăieşti şi să lucrezi..."

Uniunea Europeană să lupte pentru depăşirea crizei, deoarece „pentru a rămâne puternici, trebuie să investim în fiecare zi în Europa noastră comună“, a declarat joi, 15 decembrie, Jerzy Buzek, în ultimul discurs în calitate de preşedinte al Parlamentului European. Mandatul oficialului european se încheie pe 17 ianuarie 2012.

La încheierea activităţii sale, Jerzy Buzek a făcut totalizări privind situaţia din cadrul Uniunii Europene.

El a vorbit despre marile provocări din UE şi Parlament în ultimii doi ani şi jumătate. „Nu ne-am pregătit Comunitatea pentru vremuri dificile. Interesul fiecăruia a început să erodeze credinţa noastră în binele comun. Acum, Uniunea a intrat într-o criză adâncă, ale cărei cauze sunt atât economice, cât şi politice şi psihologice“, a constatat Buzek.

„În numele dumneavoastră, am subliniat adesea nevoia finalizării pieţei interne, consolidării creşterii economice şi ameliorării competitivităţii“, a spus el deputaţilor europeni.

„Parlamentul European a cerut mai multe investiţii, un mai mare sprijin pentru cercetare, dezvoltare şi tehnologiile verzi“ şi „crearea unei Comunităţi Europene pentru Energie“, a adăugat Buzek.

Preşedintele a mai arătat rolul activ al Parlamentului European pe plan internaţional, ca „far“ al libertăţii şi democraţiei.

„Când am vorbit cu protestatari din Piaţa Tahrir din Cairo şi luptători pentru libertate din Piaţa Martirilor din Tripoli, aceştia mi-au spus: «Mulţumim, Europa»“, a spus el.

În UE, nu există contradicţie între a fi un bun cetăţean al ţării sale şi a fi un bun cetăţean european, a spus Buzek, abordând situaţia internă.

„Europa vă permite să descoperiţi magia cuvântului «şi»“, a spus preşedintele cetăţenilor: „a fi un bun cetăţean pentru oraşul dumneavoastră, pentru regiune, ţară şi … continent“. „Conectaţi-vă la spaţiul comun european, este spaţiul dumneavoastră “, a adăugat el.

În ultimii doi ani şi jumătate, Parlamentul European însuşi s-a schimbat, odată cu adoptarea Tratatului de la Lisabona. Parlamentul a devenit co-legislator deplin cu guvernele statelor membre în aproape toate domeniile.

„Dar odată cu puterea vine şi responsabilitatea“ a spus Buzek, menţionând că Parlamentul „a introdus un nou Cod de conduită pentru eurodeputaţi, cod ce a fost aplaudat pentru claritate şi forţă“.

„Problema noastră este lipsa de încredere reciprocă“,
a arătat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

„Cine rămâne afară nu poate pretinde să aibă un rol important“, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că fricţiunile apărute recent privind folosirea metodei interguvernamentale „va duce la utilizarea mai intensă, nu mai redusă, a Tratatului de la Lisabona şi a metodei comunitare“ şi cerând „o mai mare implicare a Parlamentului European în această decizie“.

Buzek a cerut „un nou val de integrare politică“, „un nou val de integrare economică“, „o reală uniune economică şi fiscală“ şi un nou acord pentru Europa în care „cei care se gândesc la profit trebuie să se gândească şi la valori“.

„Cei care câştigă bani trebuie să fie responsabili, cei care se îngrijesc de prosperitatea lor trebuie să se îngrijească şi de egalitate, iar cei care cred în competiţie trebuie să ajungă să creadă şi în justiţie“, a adăugat preşedintele.

„Ca preşedinte al Parlamentului European am fost în serviciul dumneavoastră şi al cetăţenilor Europei“, le-a spus Buzek deputaţilor europeni, adăugând că „Uniunea Europeană este o valoare incredibilă, în care merită să trăieşti şi să lucrezi, dar care nu poate fi creată şi folosită decât dacă suntem uniţi; este Europa în serviciul căreia voi fi mereu cu energie şi hotărâre“.

Amintim că Jerzy Buzek a fost ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului European la 14 iulie 2009. El a obţinut 555 de voturi din 644 exprimate. Acest procent reprezintă cel mai bun rezultat înregistrat de la primele alegeri directe a preşedintelui Parlamentului European, datând din 1979. Totodată, Buzek este primul Preşedinte al Parlamentului originar din noile state membre ale Uniunii Europene.

sursa: EUROPA.md cu referinţă la Parlamentul European

Alte Știri
23 decembrie 2011 Cetăţenii europeni nu-şi cunosc drepturile 02 decembrie 2011 Deputaţii europeni îndeamnă Bruxellul să parafeze Acordul de asociere UE-Ucraina 01 decembrie 2011 R.Moldova pe agenda discuţiilor româno-suedeze 29 noiembrie 2011 Oficial român pledează pentru o mai mare implicare a UE în soluţionarea conflictelor îngheţate 22 noiembrie 2011 Tiraspolul a apreciat cosultanţa oferită de EUBAM 21 noiembrie 2011 România regretă prelungirea interdicţiilor pentru români pe piaţa muncii din Olanda 21 octombrie 2011 Misiunile de evaluare a UE în domeniul Dialogului privind liberalizarea regimului de vize 20 octombrie 2011 Negocierile R.Moldova-UE se vor realiza prin intermediul videoconferinţelor? 20 octombrie 2011 Resetarea relaţiilor ruso-române: Rusia se consultă cu România pe marginea conflictului transnistrean 13 octombrie 2011 Chişinăul vrea să implementeze a doua fază a Planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor în perioada Preşedinţiei Danemarcei în UE
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C