Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
29 noiembrie 2011 Afişări: 1063 Comentarii: 0 Articole Print

Oficial român pledează pentru o mai mare implicare a UE în soluţionarea conflictelor îngheţate

Pentru statele partenere din Parteneriatul Estic este important ca UE să le recunoască perspectivele europene.

Afirmaţia aparţine Secretarului de stat pentru afaceri europene al României, Bogdan Aurescu, lansată pe 28 noiembrie, la Bucureşti, în cadrul seminarului „Rolul Poloniei şi României în implementarea concluziilor celui de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic de la Varşovia”, potrivit comunicatului de presă al MAE-ului român.

Oficialul român a reiterat importanţa recunoaşterii perspectivei europene pentru statele partenere cu performanţe în procesele de reformă democratică, ca element complementar stimulentelor UE pentru aceste state, disponibile deja în cadrul PaE.

„Perspectiva europeană va fi un stimul puternic pentru continuarea procesului de reformă şi mobilizarea sprijinului societăţii civile”, a menţionat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a subliniat faptul că al doilea Summit al Parteneriatului Estic desfăşurat în toamna acestui an la Varşovia reprezintă un punct de reper important în dezvoltarea relaţiilor UE cu partenerii estici şi constituie, prin rezultatele sale, o realizare importantă a Preşedinţiei Poloniei a Consiliului UE din acest semestru.

„România, în calitate de stat membru UE situat la graniţa estică a Uniunii, manifestă un interes firesc – la fel ca şi Polonia – în promovarea unei implicări sporite a UE în Vecinătatea Estică şi urmăreşte crearea unui spaţiu comun de securitate, stabilitate democratică şi progres socio-economic. Într-un cuvânt: o vecinătate pe care să te poţi baza, predictibilă, prietenoasă şi – cel mai important – orientată spre valorile UE.”, a declarat secretarul de stat.

Remarcând caracterul esenţial pe care elementul mobilităţii îl are în dezvoltarea contactelor interumane, a exprimat aprecieri pentru avansul înregistrat de unele state din zonă pe palierul facilitării şi liberalizării regimului de vize şi a susţinut importanţa realizării în continuare de progrese în acest domeniu.

 „Eforturile UE de a-şi construi un rol important în relaţiile internaţionale vor putea reuşi doar dacă UE îşi asumă un rol suficient de mare în propria vecinătate, atât prin conectarea la aceste regiuni în modalităţi care să beneficieze tuturor actorilor, dar şi prin contribuţia sa la soluţionarea problemelor de securitate care îi afectează”, a subliniat Bogdan Aurescu. 

El a pledat pentru o mai mare implicare a UE în soluţionarea conflictelor îngheţate. În acest context, a salutat reluarea negocierilor formale privind soluţionarea conflictului transnistrean în formatul „5+2”, în cadrul reuniunii de la Vilnius (30 noiembrie-1 decembrie 2011).

Seminarul „Rolul Poloniei şi României în implementarea concluziilor celui de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic de la Varşovia” a fost organizat de Ambasada Poloniei la Bucureşti, în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene, pe 28 noiembrie 2011.

sursa: EUROPA.md

Alte Știri
23 decembrie 2011 Cetăţenii europeni nu-şi cunosc drepturile 16 decembrie 2011 Jerzy Buzek la finalul mandatului său: „Uniunea Europeană este o valoare incredibilă, în care merită să trăieşti şi să lucrezi..." 02 decembrie 2011 Deputaţii europeni îndeamnă Bruxellul să parafeze Acordul de asociere UE-Ucraina 01 decembrie 2011 R.Moldova pe agenda discuţiilor româno-suedeze 22 noiembrie 2011 Tiraspolul a apreciat cosultanţa oferită de EUBAM 21 noiembrie 2011 România regretă prelungirea interdicţiilor pentru români pe piaţa muncii din Olanda 21 octombrie 2011 Misiunile de evaluare a UE în domeniul Dialogului privind liberalizarea regimului de vize 20 octombrie 2011 Negocierile R.Moldova-UE se vor realiza prin intermediul videoconferinţelor? 20 octombrie 2011 Resetarea relaţiilor ruso-române: Rusia se consultă cu România pe marginea conflictului transnistrean 13 octombrie 2011 Chişinăul vrea să implementeze a doua fază a Planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor în perioada Preşedinţiei Danemarcei în UE
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C