Acasă Evenimente Interviuri Revista Presei Naţionale Revista Presei Străine Parlamentul European Preşedinţia UE Economia europeană Analize şi comentarii Diverse Articole EURO - Sondaje
25 noiembrie 2011 Afişări: 934 Comentarii: 0 Monitorizarea RM-UE Print

Cea de-a 4-a Reuniune a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

La 24 noiembrie 2011, la Bruxelles, s-a desfăşurat cea de-a patra Reuniune la nivel înalt a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE (PM), se menţionează într-un comunicat de presă difuzat de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Delegaţia R. Moldova a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. UE a fost reprezentată de Directorul General pentru afaceri interne în cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi, reprezentanţii statelor-membre ale UE şi ai agenţiilor europene, care participă la realizarea obiectivelor PM, cum ar fi FRONTEX şi Fundaţia Europeană pentru Instruire.

La reuniune au fost prezentate realizările în urma implementării acestui instrument important, precum şi stabilirea noilor obiective pentru viitorul apropiat.

În acest scop au fost evaluate în comun proiectele implementate în Republica Moldova cu scopul facilitării mobilităţii migranţilor.

Domeniile de aplicare a proiectelor includ managementul general al migraţiei, prevenirea migraţiei ilegale şi susţinerea migraţiei legale în scop de muncă şi studii. La moment, 85 de iniţiative au fost realizate sau sunt în proces de implementare în cadrul Parteneriatului de Mobilitate.

Partea europeană a apreciat progresul înregistrat de autorităţile moldoveneşti în domeniul managementului migraţiei.

Potrivit comunicatului de presă remis, Directorul General pentru afaceri interne în cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi a menţionat că R. Moldova este o ţară-model în ceea ce priveşte implementarea PM, apreciind disponibilitatea acesteia de a împărtăşi experienţa sa cu alte state interesate în acest gen de Parteneriat.

În altă ordine de idei, a fost apreciată utilitatea Profilului Migraţional Extins – unei baze de date statistice complexe care va fi lansată în curând pentru prima dată în Republica Moldova şi va prezenta un know-how inovativ în regiune.

Noile iniţiative vor fi lansate în domeniul protecţiei migranţilor vulnerabili, utilizării mai eficiente a remitenţelor, promovării migraţiei circulare, recunoaşterii gradelor şi calificărilor între RM şi UE.

Republica Moldova şi Comisia Europeană au convenit asupra organizării, în prima jumătate a anului viitor, a unei conferinţe internaţionale privind Parteneriatul de Mobilitate, în cadrul căreia va fi împărtăşită experienţa moldovenească cu reprezentanţii statelor care doresc să devină parte a acestui instrument.

Parteneriatul de Mobilitate RM-UE este o iniţiativă a Uniunii Europene lansată la 5 iunie 2008, care oferă un cadru flexibil pentru realizarea proiectelor de cooperare din domeniul migraţiei. Partenerii Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului sunt 15 state-membre ale UE  (Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania. Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria), Comisia Europeană, FRONTEX şi Fundaţia Europeană pentru Instruire.

sursa: EUROPA.md

Alte Știri
16 noiembrie 2011 Grupul prietenilor ai Moldovei vor continuarea reformelor la Chişinău 16 noiembrie 2011 A fost lansat al doilea Raport de implementare a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea vizelor cu UE 28 octombrie 2011 Comisia guvernamentală pentru integrare europeană a discutat rezultatele noi 10 octombrie 2011 Dialogul RM-UE în domeniul vizelor la a treia reuniune 30 septembrie 2011 Discursul premierului moldovean, rostit la summitul Parteneriatului Estic 27 septembrie 2011 Recomandările societăţii civile pentru apropierea R.Moldova de UE 26 septembrie 2011 Primul Raport de Progres al UE privind implementarea de către R.Moldova a Planului de Acţiuni în domeniul liberalizării vizelor 22 septembrie 2011 Au fost evaluate progresele RM în privinţa creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător 22 septembrie 2011 Reuniunea Grupului de lucru privind coordonarea procesului de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană 19 septembrie 2011 Şedinţa grupului de lucru în procesul de colaborare cu UE în domeniul Securităţii şi Apărării Comune
 

Comentarii ( 0 )

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta

Email

Parola
 Crează cont  Ai uitat parola?


Sondaj

Ce ţară din Parteneriatul Estic este în relaţii avansate cu UE?

Incarcare...

Vezi alte sondaje

Studiază Uniunea Europeană:

Accesează Dicţionarul European:

Accesează Biblioteca EUROPEANĂ:

Obiectivele Preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene

Studiu: Problema transnistreană şi Integrarea Europeană a Moldovei. Rolul UE.

Realizat de Radu Vrabie, Director de Programe Asociaţia pentru Politică Externă

Studiu: Inventarierea şi Evaluarea Asistenţei Financiare acordate Moldovei de UE

Realizat de Victoria Boian, Coordonator de Programe Asociaţie pentru Politică Externă

Studiu: Impactul viitorului Acord de Liber Schimb între R.Moldova şi UE asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova

Acest studiu încearcă să ofere propuneri detaliate în ceea ce priveşte implicaţiile pentru R. Moldova în domeniul comerţului exterior cu produse agroindustriale în procesul de negociere a Acordului de liber schimb (ALS) aprofundat cu UE.

EU – Moldova negotiations: What is to be discussed, what could be achieved?

Raport realizat de Cristian Ghinea (Director executiv al Centrului Român de Politici Europene) şi Victor Chirilă (Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă) privitor la relaţiilor UE-RM.

Studiu: Perspectivele de reformare a sectorului serviciilor de transport aerian din Republica Moldova

În studiul dat este evaluat impactul pe care îl va avea procesul de liberalizare a pieţei transportului aerian asupra principalilor actori de pe piaţa R. Moldova, inclusiv din perspectiva procesului de integrare europeană.

Studiu: Securitatea energetică a R.Moldova în contextul aderării la comunitatea energetică

Prezentul raport reprezintă o tentativă de analiză a procesului de aderare la Comunitatea Energetică
atât din perspectiva soluţiilor pe care acesta le oferă pentru asigurarea securităţii energetice, cât
şi din perspectiva provocărilor pe care le prezintă pentru sectorul energetic al RM.

Rezultatele Alegerilor în Parlamentul European

Afla totul despre rezultatele Alegerilor in Parlamentul European (4-7 iunie 2009)

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara... 

EUROMONITOR Nr. 16

Monitorizarea relatiilor RM-UE in contextul Parteneriatului Estic 

SUB ACOPERIREA IMPUNITĂŢII: Raport despre reacţia autorităţilor moldovenesti la violenţa poliţiei în timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

Acest raport reflecta raspunsul Fundatiei Soros-Moldova la violentele post-electorale din Aprilie 2009. 

RAPORTUL Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind evenimentele post-electorale din RM

In centrul atentiei Raportului este problema tratamentului persoanelor retinute in legatura cu acele evenimente. 

Carta Europeană a Libertăţii Presei

Carta europeana a libertatii presei a fost semnata la 25 mai, la Hamburg de 46 de jurnalisti si redactori sefi din 19 tari. Carta enumera libertatile de baza ale presei, dreptul jurnalistilor dar si al cititorilor la informatie si masuri de protejare a presei de presiunile autoritatilor.

Monitorizarea relaţiilor RM-UE în contextul Parteneriatului Estic

SUB ACOPERIREA IMPUNITATII: Raport despre reactia autoritatilor moldovenesti la violenta politiei in timpul protestelor post-electorale din aprilie 2009

EXPERT-GRUP: Comerţul cu Uniunea Europeană: progres pe timp de criză?

In ultimii ani comertul de marfuri cu UE a evoluat foarte pozitiv atat in termeni absoluti, cat si relativi. Cu toate ca anul 2009 a fost marcat de criza globala financiara...

Perspectivele de reformare a sectorului de telecomunicații din Republica Moldova în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM şi UE


euobserver rss

Curs Valutar
Cursul BNM (MDL)
EUR 15.47
SEK 1.74
DKK 2.08
CZK 0.61
HUF 5.23
PLN 3.64
EEK 1.03
GBP 18.50
LTL 4.48
LVL 22.90
RON 3.57
BGN 7.91
HRK 2.04
TRY 6.59
RSD 14.58
ISK 0.96
CHF 12.83
NOK 2.01

Meteo
Bruxelles
-7 °C - 1 °C
Amsterdam
-7 °C - -1 °C
Ankara
-14 °C - -5 °C
Andorra la Vella
-5 °C - 3 °C
Atena
0 °C - 4 °C
Belgrad
-10 °C - -4 °C
Berlin
-11 °C - -4 °C
Berna
-7 °C - -1 °C
Slovacia
-7 °C - -2 °C
București
-19 °C - -12 °C
Budapesta
-8 °C - -2 °C
Chișinău
-18 °C - -11 °C
Copenhaga
-3 °C - -1 °C
Dublin
0 °C - 4 °C
Helsinki
-13 °C - -9 °C
Kiev
-24 °C - -16 °C
Lisabona
6 °C - 15 °C
Liubliana
-6 °C - -2 °C
Londra
1 °C - 4 °C
Luxemburg
-9 °C - -1 °C
Madrid
-2 °C - 13 °C
Minsk
-23 °C - -16 °C
Monaco
-1 °C - 3 °C
Moscova
-24 °C - -16 °C
Nicosia
3 °C - 13 °C
Oslo
-14 °C - -8 °C
Paris
-4 °C - 3 °C
Podgorica
-3 °C - 4 °C
Praga
-12 °C - -4 °C
Priștina
-14 °C - -8 °C
Reykjavik
2 °C - 4 °C
Riga
-19 °C - -12 °C
Roma
6 °C - 10 °C
San Marino
0 °C - 1 °C
Sarajevo
-12 °C - -7 °C
Skopje
-9 °C - -3 °C
Sofia
-18 °C - -9 °C
Stockholm
-7 °C - -2 °C
Talin
-20 °C - -12 °C
Tirana
-2 °C - 7 °C
Vaduz
-7 °C - 0 °C
Valletta
8 °C - 12 °C
Varșovia
-18 °C - -11 °C
Vatican
16 °C - 24 °C
Viena
-8 °C - -3 °C
Vilnius
-22 °C - -14 °C
Zagreb
-7 °C - -1 °C